Evropska poslanca Tomc in Zver: Preiskovalna komisija poskuša omejiti svobodo in pluralnost nekaterih slovenskih medijev

Evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc. Vir: SDS

Evropski poslanec dr. Milan Zver in evropska poslanka Romana Tomc sta na Sophie in ‘t Veld, vodjo delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve za ugotavljanje dejstev v Sloveniji, naslovila opozorilo v povezavi z dopisom, ki ga je slovenska parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj bi preiskovala domnevno nezakonito financiranje politične kampanje pred državnozborskimi volitvami, naslovila na župane in županje vseh slovenskih občin.

 

Poslanec in poslanka v dopisu opozarjata na to, da se preiskovalna komisija osredotoča zgolj na nekatere manjše, lokalne medije ter tiste medije, ki so kritični do aktualne oblasti, kar je mogoče enačiti s poskusom omejevanja svobode medijev in medijske pluralnosti ter z očitnim in namernim poskusom onemogočanja financiranja medijev v Sloveniji, ki so bolj desno/konservativno usmerjeni.

V nadaljevanju objavljamo celotno pismo evropskih poslancev (nelektorirano)

Spoštovana gospa Sophie in ‘t Veld, vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve za ugotavljanje dejstev v Sloveniji,

na vas se obračam z opozorilom v povezavi z dopisom, ki ga je slovenska parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj bi preiskovala domnevno nezakonito financiranje politične kampanje pred državnozborskimi volitvami, naslovila na župane in županje vseh slovenskih občin. Z omenjenim dopisom predsednica preiskovalne komisije, novinarka/poslanka Mojca Pašek Šetinc, ki je tik pred aprilskimi državnozborskimi volitvami pričela nastopati kot kandidatka za poslanko levo usmerjenega Gibanja Svoboda, od vseh slovenskih županov zahteva celotno poslovno dokumentacijo, povezano z morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb ali spremembo že sklenjenih oglaševalskih pogodb, ki  jo hranijo občine v povezavi z oglaševanjem v posebej izbranih slovenskih medijih. Izjemno sporno je, da se tovrstno zbiranje dokumentacije in preiskava preiskovalne komisije ne nanaša na vse medije, temveč zgolj na izbrane, med katerimi so med drugim tednik Demokracija, televizija Nova24TV ter nekateri z njima povezani portali, prav tako pa tudi novičarski agregat vsenovice.info, portal Požareport ter vrsta nekaterih lokalnih portalov, ki so nazorsko blizu desne sredine, ali pa izražajo kritično držo do vlade Roberta Goloba. Ocenjujem, da so se omenjeni mediji na tem zloglasnem seznamu preiskovalne komisije znašli prav zaradi svoje nazorske usmerjenosti in kritičnosti do aktualne vlade ter da gre pri tem pravzaprav za maščevalni seznam.

Eden od preiskovancev, ki sodi med vodilne slovenske preiskovalne novinarje opozarja, da bi lahko bila ta politična gonja proti posebej izbranim novinajem posledica razkritij o nepreglednem in vprašljivem financiranju medijev in oseb, ki so blizu vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

Spoštovana gospa Sophie in ‘t Veld

kot ste seznanjeni, je Evropski parlament novembra 2020 sprejel Resolucijo o krepitvi medijske svobode, v katerem je posebej izpostavljeno varstvo novinarjev v Evropi, sovražni govor, dezinformacije in vloga različnih družbenih platform. Med drugim je Evropski parlament pozval Komisijo, naj dejanja vlad držav članic, s katerimi poskušajo škoditi medijski svobodi in pluralnosti, obravnava kot hudo in sistematično zlorabo pooblastil ter kot dejanja, ki so v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU iz člena 2 PEU. Poslanka Mojca Pašek Šetinc sicer ni del vlade, je pa del vladne koalicije Gospa Pašek Šetinc je kot poslanka Gibanja Svobode, največje vladne stranke, pomemben del vladne koalicije. Tovrstno zbiranje dokumentacije o oglaševanju v posamičnih, skrbno izbranih medijih, je povsem v nasprotju z omenjeno Resolucijo in ima po našem mnjeju le en namen: omejiti  pluralnost medijev ter zagotoviti medijsko krajino, ki bo enotno naklonjena sedanji oblasti

Prav tako bi vas spomnil na izjavo evropske komisarke Vere Jourove za vrednote in preglednost, ki jo je podala januarja 2022 ob objavi javnega posveta o prihodnjem evropskem aktu o svobodi medijev, : »Mediji so steber demokracije. V zadnjem času se ta steber kruši, saj skušajo vlade in zasebne skupine izvajati pritisk na medije. Komisija bo zato predlagala skupna pravila in zaščitne ukrepe za varovanje neodvisnosti in pluralnosti medijev. Novinarji bi morali imeti možnost nepristransko in brez strahu opravljati svoje delo, obveščati državljane in državljanke ter vztrajati na odgovornosti vodilnih. S splošnim posvetovanjem želimo priti do najboljšega predloga.«

Dopis, ki ga je predsednica preiskovalne komisije Mojca Pašek Šetinc naslovila na vse župane slovenskih občin in ki ga prilagam, je tako torej v posmeh vsem prizadevanjem tako Evropskega parlamenta kot tudi Evropske komisije pri zaščiti svobode in avtonomije medijev. Omenjena oblastna preiskovalna dejanja preiskovalne komisije, ki se pri svoji preiskavi osredotočajo zgolj na nekatere manjše, lokalne medije ter tiste medije, ki so kritični do aktualne oblasti, pa je mogoče enačiti s poskusom omejevanja svobode medijev in medijske pluralnosti ter z očitnim in namernim poskusom onemogočanja financiranja tistih nekaj majhnih in v celoti gledano dokaj nepomembnih medijev v Sloveniji, ki so bolj desno/konservativno usmerjeni.

Spoštovana,

vljudno prosim, da dopis, ki ga prilagam, skrbno preučite in se do njega, poznavajoč tudi razmere v Sloveniji, ki ste jih odkrivali na misiji v naši državi pred dobrim letom, opredelite.

S spoštovanjem,

dr. Milan Zver

evropski poslanec

 

Romana Tomc,

evropska poslanka

 

Vir: SDS