Evropska komisija je Sloveniji v okviru sheme Sure preko ugodnih posojil nakazala 200 milijonov evrov za ohranitev delovnih mest

Predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen. Foto: Twitter

Evropska komisija je skladno z napovedmi devetim članicam EU v okviru sheme Sure za pomoč pri zaščiti in ohranjanju delovnih mest v luči pandemije covida-19, nakazala 14 milijard evrov ugodnih posojil. Med prejemnicami je tudi Slovenija, ki je od skupno 1,1 milijarde evrov potrjenega posojilnega potenciala, v prvem nakazilu prejela 200 milijonov.

 

Slovenija je prejela skupno 1,1 milijarde evrov potrjenega ugodnega posojila EU v okviru SURE, danes pa bo prejela prvo nakazilo v višini 200 milijonov evrov za pomoč pri zaščiti in ohranjanju delovnih mest zaradi nastale situacije s koronavirusom. Slovenija bo s finančno injekcijo pokrila ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, zagotavljanja temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge. Novico je v Slovenščini na Twitterju delila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je še dodala: “Evropa vam stoji ob strani.”

Poleg Slovenije so sredstva danes prejele še Hrvaška, ki je od milijarde evrov potrjenega posojilnega potenciala prejela 510 milijonov evrov, Grčija (od skupnih 2,7 milijarde evrov potenciala je prejela dve milijardi), Ciper (od 479 milijonov evrov je prejel 250 milijonov), Latvija (od 192 milijonov evrov potenciala je prejela 120 milijonov evrov), Litva (od 602 milijonov evrov je prejela 300 milijonov) in Malta, ki je od 244 milijonov evrov prejela 120 milijonov.

Italija, katere skupni odobreni potencial je bil s 27,4 milijarde evrov največji, je v zanjo že drugem nakazilu prejela 6,5 milijarde evrov, potem ko je konec oktobra že prejela 10 milijard evrov. Drugo nakazilo v vrednosti štirih milijard evrov je danes prejela tudi Španija, ki je konec oktobra prejela že šest milijard evrov, njen skupni potrjeni potencial pa je bil 21,3 milijarde evrov. Ob teh dveh državah je konec prejšnjega meseca prvo nakazilo prejela tudi Poljska, in sicer od 11,2 milijarde evrov potrjenega potenciala, eno milijardo evrov.

Shema Sure je eden od pomembnejših protikoronskih ukrepov EU in je namenjena pomoči pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo. Gre med drugim za financiranje programov subvencioniranja čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa. V okviru sheme bo na voljo 100 milijard evrov posojil z jamstvi članic EU. Za zdaj je Svet EU prižgal zeleno luč za pomoč 17 državam v vrednosti 87,9 milijarde evrov. Za Slovenijo je, kot navedeno, potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov. Komisija je ta teden predlagala še 2,5 milijarde evrov posojilnega potenciala za Irsko.

 

Države so se zadolžile v imenu EU z nizkimi obrestnimi merami
Za izvajanje sheme se Evropska komisija na trgu v imenu EU zadolžuje z jamstvi članic in s prvima dvema izdajama tako imenovanih socialnih obveznic EU, pri čemer je bila izjemno uspešna. Skupaj je komisija zbrala 31 milijard evrov, prva izdaja pa je po interesu vlagateljev dosegla celo rekorden obseg, ko gre za obveznice držav ali mednarodnih organizacij, so zapisali na STA.

 

Sara Rančigaj/Nova24 TV