“Evropa naj se cepi”

“Varno in učinkovito cepivo predstavlja naš trajni izhod iz pandemije. Po enem letu, ko smo prvič videli slike iz Wuhana na Kitajskem, prizadetega od koronavirusa, imamo v Evropi dve varni in učinkoviti cepivi proti covidu-19 in vse države članice so začele s cepljenjem,” meni evropska poslanka Romana Tomc.

Kmalu bomo imeli šest cepiv, a brez finančne naložbe EU v raziskave in razvoj teh cepiv ne bi bilo, poudarja. “To je velik uspeh Evropske unije! Če bi vsaka država članica sama kupovala cepiva, bi to povišalo cene, sprožilo rivalstvo in povečalo neenakosti med državami. Evropska unija je dobesedno rešila življenja, saj je vnaprej zagotovila zadostno količino cepiv za vse. Slovenija je s cepljenjem začela že konec prejšnjega leta in slovenska vlada si poleg skupnega naročila prizadeva zagotoviti zadostno število odmerkov cepiva za vse državljane v najkrajšem možnem času, do sedaj so cepili že 43000 oseb. Trenutno poteka cepljenje najranljivejših skupin prebivalstva, kot so starostniki in zdravstveni delavci, vendar bo kmalu na voljo dovolj cepiv za celotno prebivalstvo. Ko bo cepljenih dovolj ljudi, bomo postopno lahko spet normalno zaživeli, vsi se tega že veselimo.”

V skladu s strategijo za pospešitev razvoja, proizvodnje in uvedbe cepiv proti covidu-19, je Komisija v imenu držav EU sklenila sporazume s posameznimi proizvajalci cepiv. “Sedaj je pomembno, da čim bolj okrepimo zaupanje v cepivo in cepimo čim več Evropejcev. Moramo se boriti proti dezinformacijam o cepivih in zagovarjati znanost ter na dokazih temelječ pristop k cepljenju. V tem viralnem svetu vsakdo lahko sproži pomisleke, vendar bi s ciljno usmerjenimi kampanjami škodo zaradi teh dezinformacij lahko precej zmanjšali,” sklene poslanka.