Epidemija podaljšana za 30 dni, ukrep subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa pa do junija 2021

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Foto: GOV

V sredo so opravili 6350 testov in potrdili 1642 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 25,8-odstoten, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1229 covidnih bolnikov, od katerih jih je 208 potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 116 oseb, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19. Primerjalno glede na prejšnji teden se število novo odkritih okužb znižuje že peti dan zapored. “Podatki kažejo, da so ukrepi učinkoviti in da v primeru, ko se vsi držimo ukrepov, epidemijo res lahko bolj omejimo in na daljši rok tudi premagamo,” je povedal govorec Jelko Kacin.

 

Vlada RS je z Odlokom o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije epidemijo podaljšala še za 30 dni. Odlok začne veljati jutri, v petek, 18. decembra 2020. Na zeleni seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki. Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb. Do včeraj, 16. decembra, si je aplikacijo #OstaniZdrav naložilo že 269.954 uporabnikov sistema Android in 26.722 uporabnikov sistema iOS. Skupaj torej že skoraj 297.000 uporabnikov. Povečuje se tudi število izdanih TAN kod. V ponedeljek je bilo izdanih 488 TAN kod, v torek 777, v sredo pa že 938.

Glede na število novih okužb, na včerajšnji dan pa precej izstopajo naslednje občine: Brežice 47, Celje 36, Koper 42, Krško 37, Novo mesto 40, Ptuj 30, tudi Sevnica 30, Sežana 32, Zagorje ob Savi pa 29 in  Kamnik 28. V Ljubljani je bilo potrjenih 161 novih okužb, v Mariboru pa 71. Najvišjo 14-dnevno incidenco imajo v Prekmurju, Jugovzhodni Sloveniji in Podravju, najnižjo pa v Obalno-kraški, Goriški, Osrednjeslovenski in Gorenjski regiji. V domovih za starejše je bilo na novo ozdravljenih 195 stanovalcev in 40 zaposlenih. Novo okuženih je 68, aktivno okuženih pa 2.087 stanovalcev. Na novo okuženih je 37, aktivno okuženih pa 939 zaposlenih. Vodja svetovalne skupine dr. Bojana Beovič je bila včeraj navzoča na seji vlade, je na novinarsko vprašanje odgovoril Jelko Kacin in dodal, da je na sejo ni povabil minister za zdravje Tomaž Gantar, pač pa predsednik vlade Janez Janša. Beovičeva je sodelovala pri vseh točkah, ki so zadevala covid področje, teh je bilo šestnajst, in povsod je bila povprašana za mnenje. Glede prehajanja občinskih meja pa je Kacin povedal, da je uporaba aplikacije le ena od možnosti, ena od izjem, ki omogoča ta prehod. Izjem je sicer še trinajst. Danes bo predvidoma ob 16 uri še popoldanska novinarska konferenca.

Podaljšan ukrep subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa do junija 2021
Minister za delo Janez Cigler Kralj je povedal, da so z namenom ohranitve delovnih mest podaljšali ukrep subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021. “Ukrep je nujen, saj bi v se drugače povečalo število brezposelnih oseb,” je pojasnil. Podatki ZRSZ kažejo, da je v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4.469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb. Do 30. novembra 2020 bo v okviru ukrepa delodajalcem izplačanih 17.265.138,82 evrov. “Dnevno spremljamo razmere v socialno varstvenih zavodih. Z direktorji smo v stiku preko videokonferenc, dnevno s tistimi, ki se soočajo z največjim porastom okužb. Vodimo in usmerjamo DSO, od 1. dneva mandata odgovarjamo na najnujnejše potrebe,” je dejal minister in pojasnil, da domovom pomagajo z dodatnimi kadri, zagotovljeni so dodatki za zaposlene zaradi dela v rizičnih razmerah, domovi imajo vse potrebne protokole, navodila, sodelovanje ministrstva z domovi, zdravstvom in Civilno zaščito pa je že ustaljena praska.

Med prazniki bodo dovoljeni obiski v domovih
Največji porast okužb (več kot 10) pri stanovalcih je v naslednjih Domu upokojencev Trbovlje (11) in DU Sežana (20). “Osebno sem DSO pozval že v mesecu novemberu, da prično s hitrimi testi. Ker je do vnosa bolezni velikokrat prišlo tudi pri prihodu stanovalca iz bolnice, imajo domovi navodilo, da je potrebno ob odpustu iz bolnišnic obvezno testiranje. Izvajalci imajo vsa potrebna navodila v zvezi z novimi sprejemi v DSO. Sprejemi se izvajajo skladno z navodili zdravstvene stroke in z zmožnostmi posameznih DSO. Razumemo stisko stanovalcev in svojcev, zato je narejeno vse, da se lahko obiskujejo ob spoštovanju ukrepov,” je povedal Cigler Kralj. Pri obiskih se mora v največji možni meri zagotavljati varnost in korist stanovalcev ter njihovo čustveno in psihično dobro počutje.

30. 12. bodo povrnili 1. zahtevke za dodatke za delo v sivi in rdeči coni (junij-september). S temi povračili se razbremenjuje domove tega stroška. Povrnjenih bo 291.038,16 evrov za malo manj kot 130.000 ur dela v sivi in rdeči coni (62 izvajalcev). “Zavedamo se bremena krize za najbolj ranljive skupine v naši družbi. Delamo vse, da bi jo omilili. Zahvala vsem partnerskim organizacijam, za njihov trud. Vseskozi prilagajamo ukrepe ranljivim skupinam,” so bile besede ministra.

Minister je tudi pojasnil, da so v PKP-6 zagotovili avtomatično podaljšanje pravic, ki  se iztečejo v času epidemije. Upravičenci do denarne socialne pomoči bodo le to prejeli že 18. decembra, varstveni dodatek pa 30. decembra. Z namenom ohranitve delovnih mest so včeraj na vladi podaljšali ukrep subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do konca junija 2021. Podatki ZRSZ kažejo, da je do sedaj v ukrep vključenih več kot 4000 delodajalcev za več kot 22.000 zaposlenih. PKP-7 včeraj sicer ni bil obravnavan, iz že znanih razlogov, je povedal minister za delo in dodal, da mu ni znano, kdaj bo na sporedu.

Sara Bertoncelj/Nova24 TV