Elena Pečarič ostro nad Pirc Musarjevo: Vaša predsedniška kandidatura je uzurpacija javnega in političnega prostora

Filozofinja, sociologinja in družbena aktivistka Elena Pečarič. Vir: Twitter/Elena Pečarič

“Odkar sem slišala za vašo kandidaturo, predvsem pa vsebinsko utemeljitvijo le-te, sem se zgrozila, dobila alergijske izpuščaje in se hkrati odločila, da ne morem molčati,” je o kandidaturi Pirc Musarjeve zapisala filozofinja, sociologinja in družbena aktivistka Elena Pečarič, ki odvetnico menda zelo dobro pozna še iz časa, ko je ta bila informacijska pooblaščenka.

 

“Vaša kandidatura se mi zdi naravnost uzurpacija javnega in političnega prostora, še posebno, ko govorite o človekovih pravicah in tem, kako se za njih zavzemate, jih branite in kako govorite glasno in neposredno o vsem, česar si drugi ne upajo,” vidna predstavnica invalidov Elena Pečarič zapiše v kolumni na portalu Za-misli pod naslovom “Mačka v žaklju; Nataša Pirc Musar. Več tukaj. Z invalidko sta se videvali na raznih dogodkih, kamor sta bili povabljeni. Spoznala jo je zlasti v vlogi informacijske pooblaščenke. To funkcijo je Pirc Musarjeva zasedala vrsto let (2005–2014). Pečaričeva njeno delo tudi sicer ocenjuje kot negativno.

Na prošnje, povezane z nevzdržnimi in kaotičnimi razmerami na Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), se Pirc Musarjeva ni odzivala navkljub “upanju na pomoč pri razkrinkanju osnovnih informacij, kar bi bistveno vplivalo na diskriminatorno razdeljevanje javnih sredstev FIHO”. Prošnje Pečaričeve so se dotikale korupcije in netransparentnega, diskriminatornega razdeljevanja prek 20 milijonov evrov namenskih javnih sredstev. Neodvisni medijski portal Za-misli ob tem ni prejel niti minimalne podpore, kaj šele, da bi pooblaščenka pomagala pri končanju korupcije, ki je na področju močno prisotna, va++. “Pravzaprav nasprotno, vedno smo dobili nekakšne formalistične in birokratske odgovore.” 

Nataše Pirc Musar nevzdržne razmere v invalidski organizaciji FIHO niso skrbele, pravi Pečaričeva. FOTO: Zaslonski posnetek

“Vse v korist uzurpatorjem sistema; torej, tistim močnejšim in vladajočim v korist,” še pojasnjuje Pečaričeva. Ob tem gre posebej poudariti, da Pečaričeva ravno ne velja za osebo z desnimi nazori. V nadaljevanju je bila predstavnica invalidov še ostrejša: “Od kdaj se vi ukvarjate s težavami ljudi? Koliko primerov ste v okviru vaše odvetniške pisarne v zadnjih letih zastopala pro bono? Baje, da se tudi ukvarjate s temeljnimi človekovimi pravicami; katere so te in kaj ste konkretno dosegla ali za kaj, ste se borila in kaj izborila? Razen, če ste morda mislila na zastopanje Melanie Trump?” 

Za tegobe invalidov ni bilo časa?
Navedla je tudi, da so se kot medij in zainteresirani posamezniki večkrat obrnili na urad informacijske pooblaščenke. Prosili so jo, da bi jim pomagala v skladu s pristojnostmi zlasti glede dostopnosti javnih sej Sveta FIHO. Tam je bil namreč kar s pomočjo varnostne službe preprečen dostop novinarjem in zainteresirani javnosti. In to brez pravno-formalne utemeljitve, sklicujoč se zgolj na notranji pravilnik. Navedla je še nekaj drugih nerešenih težav v zvezi s FIHO-m. Pirc Musarjeva pa se ni ustrezno odzvala (tudi denimo v primeru “neupravičenega preprečevanja dostopa do določenih informacij”).

Do sprememb je prišlo šele po posredovanju ministrstva za javno upravo. Vse prošnje za sestanek s Pirc Musarjevo so bile iz neznanih razlogov zavrnjene. Pečaričeva: “Zato se upravičeno sprašujemo, kako in na kakšen način določate vaše prioritetne zadeva, ko pa se v javnosti mnogokrat spotaknete v povsem nebistvene teme, tam kjer pa že več let traja sistematično prikrivanje javnih informacij glede porabe javnih sredstev, pa vašega odziva ni.” Vidna predstavnica invalidov je prepričana, da je kandidatka za predsednico z leta trajajočo netransparentnostjo delovanja organizacije FIHO odlično seznanjena.

Image

Včeraj sta se na TV Slovenija soočila predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Vir: Twitter/ Nataša Pirc Musar

“Zelo odgovorno trdim prav nasprotno, vaša kandidatura se mi zdi še kako oportunistična … V naslednjih dneh napovedujemo objavo še drugih podobnih dogodkov, ki so jih nekateri protagonisti že pozabili in bi jih želeli zanikati,” je sklenila Elena Pečarič.

Domen Mezeg, vir: nova24tv.si