Ekskluzivno: Prestižni Oxford Janševi vladi namenil 100 od 100. točk za ukrepe v boju s koronavirusom

Vlada Janeza Janše. Fotografija: STA

LJUBLJANA – Po poročanju spletnega portala Nova24 TV, je naša vlada prejela laskavo oceno. Novinar Rok Krajnc piše, da prestižna britanska Univerza v Oxfordu sistematično spremlja ukrepe vlad za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, na podlagi 13. različnih meril pa potem sestavi indeks odzivnosti. Slovenija je pri tem dosegla najvišjo vrednost, s čimer se je ob bok postavila državam, kot so Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Večina držav ukrepe stopnjuje z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne, poroča medij.

 

Indeks odzivnosti
Pri sestavljanju indeksa odzivnosti s točkami ovrednotijo s 13. različnimi merili: zapiranje šol, zapiranje delovnih mest, prepoved javnih dogodkov, ustavitev javnega potniškega prevoza, kampanje javnega informiranja, omejitve gibanja znotraj držav, omejevanje mednarodnih potovanj, davčni in denarni ukrepi, nujne naložbe v zdravstveni sistem, naložbe v razvoj cepiv, politika testiranja prebivalstva ter sledenje kontaktom okuženih.

 

Sistematično spremljanje informacij o tem, kakšne ukrepe in kdaj sprejemajo posamezne vlade z namenom zajezitve novega koronavirusa, so lahko vladam in strokovnjakom v pomoč pri načrtovanju novih ukrepov. Prestižna britanska Univerza v Oxfordu je zato vzpostavila The Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT) (povezava na raziskavo), ki sistematično zbira informacije o različnih politikah vlad z navedenimi nameni, na podlagi tega pa podatke združijo v Indeks odzivnosti (Stringency Index).

 

Slovenija dosegla najvišjo vrednost indeksa odzivnosti
Vrednost Indeksa odzivnosti za Slovenijo je najvišja možna. Vrednost indeksa 100 so prejele tudi na primer Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Veliko manj strogi so na Švedskem, kjer se virus hitro širi, popolnoma pa epidemijo ignorira Nikaragva.

 

Vir: OxCGRT

Države ukrepe stopnjujejo z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne
Kot je razvidno iz stopnje odzivnosti sprejemanja ukrepov posameznih držav, je večina držav ukrepe stopnjevala z naraščanjem števila okuženih, a se med seboj države razlikujejo po hitrosti sprejemanja ukrepov. Velika Britanija je na primer stroge ukrepe uvedla šele po tisoč potrjenih primerih okužb, medtem ko je Južna Koreja, ki se pogosto navaja kot primer dobre prakse, ukrepala prej.

 

Vir: OxCGRT

Vir: Nova24 TV/ Rok Krajnc