(Ekskluzivno) Novogoriški prometni policist z usposabljanja na Kočevskem pijan pripeljal v službo, zalotil ga je komandir

Prometni policist Matija Bizjak. FOTO: Zaslonski posnetek, vir: 5. letni čas

Prometni policist novogoriške policijske uprave naj bi se pred osmimi dnevi s kolegi vračal iz Gotenice na Goriško. Potem ko je razvozil policiste, s katerimi je bil na poklicnem usposabljanju, je službeno vozilo parkiral na parkirišče novogoriške prometne policijske postaje v Šempetru pri Gorici. Ko je izstopil, je naletel na svojega šefa, komandirja novogoriških prometnih policistov Boštjana Herego. Slednji naj bi bil prepričan, da je pripeljal pijan.

Bilo je v petek, 23. septembra, ko se je več policistov iz novogoriške policijske uprave v enem službenem vozilu vračalo z usposabljanja v Gotenici. Gre za naselje v občini Kočevje, v katerem je do osamosvojitve delovalo najbolj varovano vojaško območje in podzemsko zaklonišče v Sloveniji, od leta 1990 na tem območju deluje vadbeni center slovenske vojske in specialne policije.

VCG03

Urjenje policistov v Gotenici. Vir: Arhiv Policije

VCG02

“Vadbeni center Gotenica (VCG) ima nalogo, da neposredno izvaja programe izpopolnjevanja in usposabljanja policije, sodeluje pri pripravi programov izpopolnjevanja in usposabljanja in varuje objekte in okoliše v centru,” pojasnjujejo na spletni strani Policije.

So bili vsi pijani?

Možje v modrem bi se po neuradnih informacijah s Kočevskega morali vrniti ob oziroma do štirih popoldne, prišli pa, da so kakšne štiri ure kasneje, okoli osmih zvečer, menda vsi pijani. Po zanesljivih podatkih je vozil novogoriški prometni policist Matija Bizjak. Potem ko naj bi kolege baje razvozil, se je sam odpeljal na postajo, da bi vrnil policijsko vozilo. Tam pa je naletel na komandirja novogoriških prometnih policistov Boštjana Herego. Komandir je takoj zavohal alkohol in Bizjaku odredil alkotest. Slednji je šefa zavrnil, ni hotel pihati oziroma opraviti strokovnega pregleda. Kje naj bi se policisti veselili, ni znano, prav tako ne, ali je Bizjak v domnevno spornem stanju peljal vse od Gotenice do Šempetra pri Gorici, kraja sta oddaljena okoli 120 kilometrov.

foto10md

Matija Bizjak. FOTO: Policija

Da imajo tam spet neprijetnosti, je potrdil predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik, ki pa ni navedel imen. “Potrjujemo dogodek na Prometni policijski postaji Nova Gorica v petek, 23. septembra 2022 v večernih urah. Policist te enote se je že po zaključenem usposabljanju s službenim vozilom pripeljal nazaj v enoto. Načelnik PPP Nova Gorica mu je zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredil preizkus alkoholiziranosti, ki ga je zavrnil, odrejen mu je bil strokovni pregled z odvzemom krvi in urina, ki ga je policist tudi zavrnil,” je odgovoril Božnik.

Postaja in parkirišče prometne policije Nova Gorica. FOTO: Policija

“Policistu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in zaradi kršitve določil 107. člena zakona o pravilih cestnega prometa podan obdolžilni predlog na sodišče. Uveden je notranjevarnostni postopek, v katerem se preverjajo vse okoliščine in po zaključku le tega bo izveden tudi ustrezen delovno pravni ukrep.”

Na podrobnejša vprašanja, kot je, ali so bili domnevno vinjeni policisti v spornem času še v službi, nismo dobili odgovorov. Iz prakse pa izhaja, da ima načelnik Herega za takšno početje kolegov očitno ničelno toleranco, v svojih vrstah pa kljub temu polne roke dela.

Z avtomobilom v zid

Spomnimo, Slovenske novice so pred tedni poročale, da je desetega maja okoli osmih zvečer prišlo do prometne nesreče v briških Gonjačah, ki jo je zakrivil višji policist in vodja izmene, prometni policist Marko Makuczaposlen na postaji Prometne policije Nova Gorica. V času dogodka sicer ni bil v službi, vozil je svoj avtomobil. V krožišču se je zaletel v zid, avto pa je bil zaradi trka nevozen. Dogodek ne bi bil nič posebnega, če ne bi s kraja odkorakal, še preden so prišli kolegi (s komandirjem Herego na čelu). Policiji je menda hotel celo podtaknil trezno osebo, ki da je vozila njegovo terensko vozilo znamke BMW. Ko so ga kolegi istega dne obiskali na domu, jim vrat menda ni hotel odpreti. Makuca so na laž postavile priče, ki so videle domnevno objestno vožnjo policista, izpovedale pa naj bi tudi, da je bil njihov sokrajan očitno vinjen in še, da je bila sreča, da med vožnjo skozi Kojsko in Gonjače ni koga povozil. Medij je navedel tudi uradni odgovor novogoriških policistov, ki imena kolega sicer niso zapisali, da “vožnja pod vplivom alkohola zaradi povzročiteljeve zapustitve kraja nesreče pred obravnavo ni bila ugotovljena.

Opomin pred odpovedjo

Makucu so zaradi kršitev pogodbenih obveznosti iz delovnega razmerja izrekli pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Fotografija: Prometnik Marko Makuc si je, tako kaže, pred penzijo nakopal nevšečnosti. FOTO: Glasilo Varnost

Novogoriški prometni policist Marko Makuc je s svojim vozilom trčil v zid v Gonjačah. FOTO: Policija 

Občina Brda

Marko Makuc je v domačem kraju trčil v betonski zid na fotografiji in odkorakal s kraja nesreče. FOTO: Občina Brda

Boštjan Herega je v 19 letih poklicnega dela v policiji dlje časa opravljal dela in naloge kot pomočnik komandirja na Policijski postaji v Ajdovščini. Foto: PU Nova GoricaKomandir PPP Nova Gorica Boštjan Herega dela red v svojih vrstah, zaradi tega naj bi bil deležen tudi groženj. FOTO: PU Nova Gorica

Spletno uredništvo