Ekološki dolg človeštva zanamcem

Z vsakim letom prej vstopamo v ekološki dolg, foto: facebook.com

»Zemlje ne podedujemo od naših prednikov, ampak si jo sposojamo od naših zanamcev.«

V letošnjem letu z današnjim dnem vstopamo v t.i. Dan prekoračenja naravnih virov, s čimer obeležujemo trenutek, kjer človeštvo porabi naravne vire, katere ima na voljo v enem letu in vstopi v ekološki dolg prihodnjim generacijam zanamcev. Letos je ta trenutek nastopil en dan prej kot lani.

Kako zelo dragoceni so naravni viri bomo ugotovili šele takrat, ko bomo ostali brez njih, foto: echo24

Z eksponentno rastjo prebivalstva in omejenimi naravnimi viri, kot so voda, hrana, les, rudnine in kisik z vsakim letom porabimo več virov, kot jih je narava v enem letu sposobna obnoviti. Posledično zaradi prevelikega števila prebivalstva in pospešene porabe naravnih virov z vsakim letom prej vstopimo v obdobje, kjer svojim otrokom porabljamo njihove letne vire za preživetje.

V to štejemo krčenje gozdov, porabo vode, kar vodi v nastanek puščav in pomanjkanje pitne vode, erozijo obdelovalne zemlje, prekomerno ribarjenje in uničevanje živalskih vrst, izkopavanje rudnin in drugih naravnih virov ter porabo kisika, s čimer se kopiči naš odtis CO2 v atmosferi, katerega narava ne more pretvoriti nazaj v kisik.

Svetovne organizacije napovedujejo projekcije, da bomo do leta 2050 dosegli številko 10 milijard ljudi na Zemlji, kar predstavlja trenutno polovico prebivalstva. Evropa se letos sooča z izrazito vročino in pomanjkanjem vode, kar pa se bo v prihodnjih letih zgolj stopnjevalo. Nravni viri bodo tako v prihodnje postajali vse bolj dragoceni in razdrobljeni, najbolj črni scenariji pa predvidevajo tudi nasilne spopade v prihodnje za nadzor teh naravnih virov, predvsem vodnih in prehranskih, ki omogočajo preživetje.

Sebastjan J