Eden najprestižnejših medijev Slovenijo postavil na prvo mesto med destinacijami, ki jih je letos vredno obiskati

FOTO: Vlada RS/Twitter

Slovenija je s svojo lego križišče različnih gastronomskih svetov. V vsakem delu zelene dežele boste naleteli na različne, a hkrati polne in pristne okuse, v katerih se odraža tudi raznolikost slovenske pokrajine in narave, navaja eden  najprestižnejših in vplivnih medijev na področju turizma. Condé Nast Traveller naši deželi pripisuje same superlative, zato niti ne čudi, da je bila naša domovina Slovenija postavljena na prvo mesto med destinacijami, ki jih je vredno obiskati v letu 2021. 

 

Nedvomno gre za zelo veliko priznanje, Slovenija je namreč pometla s širokim naborom konkurence, med katero so se znašli: Avstralija, Kanarski otoki, Kostarika, Amazonski deževni gozd v Braziliji, Gvajana, Dominikanska republika, Vietnam, Mehika, Indonezija, Južna Afrika, otok Kreta v Grčiji, Velika Britanija, Portugalska, Gana, Združeni arabski emirati, Finska, ZDA.

V uvodniku pri Condé Nast Travellerju poudarjajo, da je pandemija v letu 2020 nedvomno zatresla cel svet. Od sedaj naprej bodo tako potovanja precej bolj premišljena. Cenili bomo vsak sončni zahod oranžne barve; začutili bomo vsako zrno, ko se nam prsti potopijo v pesek. Bolje bomo razmislili, kako naša potovanja vplivajo na lokalne skupnosti, in bolj raziskali, kje je naš denar najbolje porabiti.” Poudarjajo, da so zelo skrbno izbrali najboljše počitniške destinacije za leto 2021. “Ne glede na vaš okus, to je nekaj najboljših počitniških destinacij za leto 2021. Seveda je možnosti neskončno in svet bo vedno na voljo za raziskovanje. To je naš izbor najbolj vznemirljivih destinacij, do katerih poskusite priti leta 2021.”

V opisu naše dežele poudarjajo, da je osupljivo, da Slovenije, ki se nahaja med znanima turističnima destinacijama Italijo in Hrvaško, še niso preplavile trume turistov. Med atributi Slovenije poudarjajo turkizne reke, jezera, ki jih hranijo ledeniki in vzpenjajoči se, zasnežene vrhove. “Najbolj znana znamenitost države, Blejsko jezero, je bolj mirno kot katero koli bolj znano evropsko jezero,” navajajo in ob tem dodajajo, da je na račun tega blaženo nezasedena. “Na voljo so široke odprte površine, ki nudijo sijajno uteho in neokrnjen zrak.”

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

V prid Sloveniji še posebej izpostavljajo uvrstitev Slovenije v prestižni francoski Michelinov vodnik. To seveda ne čudi, saj gre za velik dosežek. Junija lani se je namreč kar pet slovenskih restavracij dobilo po eno zvezdico (Hiša Denk, Pri Lojzetu, Vila Podvin, Restavracija Dam in Atelje), ena (Hiša Franko) pa kar dve zvezdici. Ob tem izpostavljajo, da je Slovenija pridobila uradni naziv Evropska regija gastronomije 2021. Gre seveda za prestižni naziv, saj je Slovenija edina država v Evropi, ki je pridobila takšen naziv, doslej so ga bile namreč deležne le posamezne regije držav. Ob podelitvi naziva sta komisijo prepričali predvsem pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja ter dolgoročna strategija Slovenije na področju kulinarike in gastronomije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Glavno mesto Ljubljana je eno najbolj zelenih mest na svetu, poudarjajo. Lljubitelji vin vidijo potencial v pestrem naboru vin, od katerih je veliko takšnih, ki so nagrajena. “Zorjanov Muškat otonel je britanska revija za vina Decanter razglasila kot najboljše oranžno vino na svetu. Proizvodnji vina so predani tudi v drugih delih države,” poudarjajo. “V slovenskem mestu Maribor raste najstarejša trta na svetu, v zgornjem nadstropju zgodovinskega Ljubljanskega gradu iz 12. stoletja pa boste našli elegantno restavracijo in vinski bar Strelec.”

Foto: Pixabay

Ni prvič, da se Slovenija na račun svoje naravne lepote in ostalih danosti uvršča v sam vrh. Združenje Evropskih destinacij je namreč nedavno dolino Soče uvrstila na seznam najboljših evropskih destinacij za leto 2021.

Nina Žoher/Nova24 TV