Dvojnemu morilcu iz Krkavč višje sodišče potrdilo 30 let zapora

Marko Matić je bil med umoroma popolnoma trezen in ni bil pod vplivom substanc. Foto: Primorska24.si

KOPER – Senat višjih sodnikov, Darje Srabotič, Mare Bristow in Vitomirja Bohinca je pred dnevi potrdil sodbo okrožnega sodnika Julijana Glavine, ki je novembra 2019, 72-letnega Marka Matića, nekdanjega delavca Luke Koper, za vsak umor obsodil na 25 let zapora, skupna izrečena kazen pa je bila 30 let zapora. Sodba je pravnomočna, Matić se bo iz koprskega pripora, kjer je priprt od dneva umorov, od 4. avgusta 2018, preselil na Dob. Višje sodišče je Matića oprostilo zgolj plačila sodnih taks, saj je upravičen do brezplačne pravne pomoči, v ostalih delih pa je pritožbo njegovega zagovornika Branka Gvozdića, ki je med drugim predlagal ponovno sojenje, zavrnilo kot neutemeljeno.

 

Spomnimo, tistega poletnega jutra se je Matić brez besed odpravil iz stanovanja na Markovcu, kjer je živel s svojo ženo Petronilo Matić, v Krkavče, da bi obračunal s 83-letnim Angelom in 75-letno Milko Grbac, s katerima je bila njegova družina v dolgoletnem sporu, vzrok pa premoženje. Dokazni postopek je potrdil očitke iz obtožnice, da zagovor Matića, ki naj bi tja prišel le na pogovor, ne drži. Matić se je namreč branil da je zakonca prišel prosit, da naj njun prijatelj Marjan D., ne grozi več njegovemu sinu Ivici Matiću.

Za 72-letnika 30-letna kazen, verjetno pomeni dosmrtni zapor.

Videla je, kako je izpiral krvavo palico

Zakonca pa, da sta odreagirala nasilno. Milka je, tako Matić, možu dejala, naj gre v hišo po puško, z železno palico, da je zamahnila proti njemu, v spor naj bi se vmešal še Angel, zaradi česar se je Matić zbal in branil svoje življenje. Trdi, da sta bila polsestra in svak, ko se je napad zgodil v lopi pred hišo, sodišče pa, da ju je presenetil. Angela, ki je imel eno samo rano, a še to, po mnenju izvedenca, ne tipično obrambno, je z železno palico do smrti pobil v lopi, zaradi hudih poškodb glave in možganov je preminil tam, kjer ga je Matić našel. Polsestro je z isto železno palico potolkel od zadaj, medtem ko je stala pri štedilniku in kuhala paradižnikovo mezgo. Milka je poškodbam podlegla 27 dni kasneje v izolski bolnišnici.

Prva soseda Grbčevih je Matića videla ob prihodu, kako je stopil v hišo, jo zapustil in tudi, da je po brutalnem napadu pred hišo izpiral krvavo palico. Pričala je, da se je vse odvilo tako hitro, da ni pokadila niti cigarete, ki jo je kadila že ob prihodu Matića.

 

Matićevo stanovanje na Markovcu zdaj v lasti hčerk umorjenih

Ivica, sin Matića, je s hčerkama umorjenih zakoncev sklenil dogovor, po katerem sta zaradi dolgov njegovega očeta do njunih staršev, dobili stanovanje v bloku na Ulici Vena Pilona, v katerem sta do umorov živela njegov oče in mati (žena Marka Matića). Po naših informacijah je Matićeva žena zapustila Primorsko. V stanovanju nobena od hčerk ne namerava živeti, smo izvedeli, prevzeli pa sta ga šele, ko se je izkazalo, da Matićevi stanovanja ne bodo mogli prodati. Hiša groze v Krkavčah 124 je v posesti sina Ivice, ki zaradi nasilništva, še prestaja svojo kazen v koprskem zaporu.

S premoženjskim zahtevkom je prvostopenjsko sodišče hčerki umorjenih, ki zahtevata vsaka po 15 tisoč evrov, napotilo na pot pravde.

Uredništvo