Dve leti vladanja Janeza Janše: opravil več kot 200 srečanj s tujimi predstavniki

Predsednik vlade Janez Janša in ameriški predsednik Joe Biden. FOTO: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je v dveh letih vlade opravil več kot 200 srečanj s tujimi predstavniki, od tega več kot 40 video srečanj in virtualnih zasedanj, več kot 40 zasedanj in več kot 80 srečanj v živo. Letos je doslej opravil več kot 20 srečanj, med drugim je bil eden prvih predstavnikov Evropske unije, ki je pogumno odpotoval v Ukrajino. Zaradi tega dejanja je postal prava zvezda velikih tujih medijev, ki jim je dal vedeti: “Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot. Kmalu bo to tudi pot Evropske unije.” 

 

 

Konec leta 2021 smo uspešno zaključili slovensko predsedovanje Evropski uniji, štafeto pa je prevzela Francija. Leto 2022 se je za predsednika vlade Janeza Janšo pričelo z avdio-video konferenco, kjer je nastopil na zaprtem strateškem pogovoru, ki ga je organiziral ameriški think tank Atlantic Council. Konec januarja je na Brdu pri Kranju skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem priredil sprejem za diplomatski zbor ob pričetku novega leta, kjer je zbrane diplomate tudi nagovoril.

 

Janša je tudi sodeloval v intervjuju za indijski časopis The Economic Times. V pogovoru, ki ga je opravil novinar Dipanjan Roy Chaudhury, je bilo govora o slovensko-indijskih odnosih, o sodelovanju Indije in Slovenije na gospodarskem področju pa tudi o načrtih za krepitev sodelovanja med obema državama. Sodeloval je tudi v pogovorni oddaji za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan.

Predsednik vlade Janez Janša. FOTI: Kabinet predsednika vlade

Janša se  je v začetku februarja srečal z ministrom za zunanje zadeve Latvije Edgarsom Rinkçvičsem, ki se je v Sloveniji mudil na uradnem obisku. Opravil je tudi telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmigalom, sodeloval pa je tudi na delovni večerji o razmerah v Sahelu, ki jo je v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal z ministrom za zunanje zadeve Latvije Edgarsom Rinkçvičsem. FOTO: KPV

Evropski voditelji in voditeljice so se udeležili vrha EU-Afriška unija, ki se ga je udeležil tudi Janša. Slednji se je v nadaljevanju srečal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom v Lendavi. Potekalo pa je tudi srečanje Janše z novo veleposlanico ZDA v Republiki Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian.

Dvostranski pogovori predsednika vlade. FOTO: KPV

Na dan, ko se je pričela vojna v Ukrajini, je Janša še enkrat opravil telefonski klic s Šmigalom in se udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je sklical njegov predsednik Michel. Skupaj s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim pa je na Michela in vse člane Evropskega sveta naslovil pismo, v katerem je bil izpostavljen pomen evropske perspektive Ukrajine. Janša se je udeležil tudi kriznega virtualnega zasedanja zveze Nato, kjer so razpravljali o ukrepanju po ruskem napadu na Ukrajino in opravil pogovor z generalnim sekretarjem Zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Predsednik vlade je na začetku marca ekskluzivno spregovoril za Insider Paper o vojaški agresiji Ruske federacije na Ukrajino, med drugim tudi o ruski jedrski grožnji Ukrajini, v videu pa je nagovoril Ukrajince. V živo je sodeloval v pogovoru za Skynews, v katerem je govoril o razmerah v Ukrajini in vplivu vojne na Slovenijo. Sodeloval je tudi na okrogli mizi, kjer so se sogovorniki osredotočili na pogovor o zagotavljanju konkretnih odzivov glede aktivnosti, ki jih po svetu izvajajo avtoritarne vlade.

FOTO: Twitter

Preko avdio-video konference je sodeloval pri pripravah na neformalno zasedanje Evropskega sveta, opravil pa je tudi telefonski pogovor z avstralskim predsednikom vlade Scottom Morrisonom. Udeležil se je tudi neformalnega zasedanja Evropskega sveta, ki je potekal v Versaillesu v Franciji.

Pogumen odhod v Kijev
Premier Janša, Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński so kot predstavniki Evropskega sveta obiskali Kijev. Srečali so se s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Šmigalom.

Janez Janša na poti v Kijev z vlakom. FOTO: Twitter

Premier je gostoval v oddaji Rosemary Burton Live na CBC News, kjer je spregovoril o situaciji v Ukrajini in svojem nedavnem obisku v Kijevu, ki ga je opravil skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade. Bil je tudi gost oddaje All things considered, At This Hour na CNN, Your world na Fox news,  Connect the world na CNN International in v oddaji Sarah Jane Mee Show na Sky News.

Premier je bil gost Becky Anderson v oddaji Connect the World na CNN. FOTO: Zaslonski posnetek

V Bruslju se je udeležil izrednega zasedanja voditeljev in voditeljic vlad in držav zveze Nato, ki je bilo namenjeno ruski agresiji v Ukrajini in aktualnemu dogajanju v zvezi Nato, povezanem s situacijo v Ukrajini, kjer se je rokoval z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. V video nagovoru je nagovoril udeležence konference – National Conservatism conference z naslovom Prihodnost nacionalnih držav v Evropi, ki jo je v Bruslju 23. in 24. marca 2022 organizirala fundacija Edmunda Burka.

Udeležil se je tudi zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. V nadaljevanju se je srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, ki se je v Sloveniji udeležila Konference predsednikov parlamentov držav članic EU. V Ljubljani se je tudi srečal s predsednikom Velike narodne skupščine Republike Turčije Mustafom Sentopom, v Zagrebu pa s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Vir: Nova24TV, Sara Rančigaj