Državna proslava ob dnevu slovenskega športa: Športniki povezujete narod, v rokah je slovenska zastava, na ustih slovenska himna

Fotografije: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se je na Bledu udeležil državne proslave ob dnevu slovenskega športa in otvoritve Evropskega tedna športa, na kateri je bil slavnostni govornik. Državne proslave so se udeležili številni domači in tuji visoki gostje, med njimi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v slavnostnem nagovoru na državni proslavi spregovoril o pomenu športa za slovenski narod. Dejal je, da je Državi zbor junija lani 23. september razglasil za dan slovenskega športa. Na ta dan leta 2000 je bila na olimpijskih igrah prvič zaigrana slovenska himna v zgodovini Republike Slovenije in to kar dvakrat. Dan slovenskega športa je, kot je dejal predsednik vlade, dan, ki je slovenski šport z zlatimi črkami zapisal v svetovno olimpijsko športno zgodovino. Predsednik vlade je spomnil, da v tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka tudi Evropski teden športa, v okviru katerega po celotni Evropi potekajo aktivnosti za spodbujanje športa in športnih aktivnosti.

Image

Odločitev, da dan slovenskega športa praznujemo kot državni praznik, je velika posebnost v Evropi, a je glede na to, kar šport pomeni Slovencem, razumljiva stvar. Je pa tudi priznanje vsem, ki v duhu znanega grškega reka “Zdrav duh v zdravem telesu” z različnimi športnimi aktivnostmi skrbijo za svojo boljšo telesno in psihično pripravljenost. In je nenazadnje praznik vseh, ki imamo šport radi.” Predsednik vlade je v nadaljevanju govora poudaril, da v profesionalnem športu dosežki ne pridejo čez noč in tudi ne sami od sebe. “To dobro veste športniki, koliko truda je treba vlagati v to, koliko je tudi odrekanja za vas, za vaše družine. Poleg športnikov in trenerjev je samo ozek krog  seznanjen z napori, ki so potrebni za to, da poleg sodelovanja pridejo tudi uspehi, še posebej tisti vrhunski, da je trud poplačan z rezultati. Da se odprejo vrata tja, kamor vstopajo samo najboljši.”

Image

V teku so spremembe za razvoj športa
V nadaljevanju govora je predsednik vlade poudaril, da se ta vlada vsega naštetega zaveda. “Zaradi tega je v postopku  vrsta zakonskih sprememb, ki bodo v prihodnje podpirale in vzpodbujale razvoj športa v Sloveniji. Načrtujemo spremembe na davčnem področju, kjer bo določena vsota vlaganj v vrhunski šport neobdavčena. Prav tako je v pripravi poseben zakon o vlaganju v temeljno športno infrastrukturo za naslednjih pet let, s katerim bo vlada zagotovila manjkajoče športne objekte  povsod tam v Sloveniji, kjer jih nujno potrebujemo. Zavedamo se, da le sodelovanje lahko rodi sadove in obilno žetev, zato smo v pripravo zakonov vključili vse deležnike. Z gotovostjo lahko rečem, da bodo vse te spremembe v slovenski šport prinesle dodano vrednost, kakršno v zadnjih 20 letih nismo videli. Slovenski šport to zasluži.

Image

Predsednik vlade je poudaril, da smo bili Slovenci v svoji znani zgodovini uspešni v skoraj vseh športih. Težko je našteti vse izjemne slovenske športnike ter vse športe, v katerih so tekmovali. Predsednik vlade se je ob tem zahvalil vsem slovenskim športnikom, generacijam športnikov, ki so s svojimi rezultati še pred samostojno Slovenijo v knjigo vrhunskih športnih dosežkov zapisali ime Slovenija. Zahvalil se je tudi vsem, ki se danes za domovino “borite z dušo in telesom” ter vsem, ki so se udeležili letošnjih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu, ki so bile za Slovenijo izjemno uspešne. “Slovenija je brez dvoma športna velesila, zato smo na vse, ki nam to omogočate izjemno ponosni. Letošnji športni uspehi na olimpijskih igrah  so bili doseženi v letu, ko Slovenija obhaja 30. obletnico lastne državnosti, kar je še posebno darilo domovini ob rojstnem dnevu.” Predsednik vlade je dejal, da so ti dosežki neprecenljivi ter, da samo športniki vedo, koliko truda je v vsaki od medalj.
Image

Športniki povezujejo slovenski narod
V govoru je dejal, da ga veseli, da je Vlada Republike Slovenije popravila pravilnik Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, da so dosežki bolje nagrajeni, da je vlada skoraj podvojila denarne nagrade za medalje na olimpijskih igrah. Višje nagrade pa ne veljajo le za medalje, dosežene na olimpijskih igrah, ampak tudi za športnike invalide, nosilce odličij s paraolimpijskih iger in olimpijskih iger gluhih ter tudi za šahiste, ki stopijo na zmagovalni oder šahovskih olimpijad. “Prav tako smo nagrade povečali za trenerje dobitnikov odličij na olimpijskih igrah in drugih tekmovanjih. Kar želim danes podeliti z vami je to, kar mene osebno pri športu vedno nagovarja. To pa je dejstvo, da je šport Slovence vedno združeval in jih združuje tudi danes.” Predsednik vlade je ob tem poudaril da so športniki tisti, ki s svojimi uspehi povezujete slovenski narod. “Šport ljudi ne deli glede na to od kod si, kakšno je tvoje politično ali versko prepričanje, v kaj verjameš in komu zaupaš. Na tribunah ali doma, ko spremljamo slovenske športne ekipe, ki se v imenu Slovenije borite za čim boljše dosežke in medalje, doma dihamo kot eden. Pozabimo, da smo različni in da na svet ne gledamo enako. V naših rokah je slovenska zastava in na ustih slovenska himna. To je moč športa, ko je bila v preteklosti, kot je v sedanjosti in bo tudi v prihodnosti.” Ob tem je spomnil, da se je svet v zadnjem letu soočal z epidemijo in v tem obdobju smo se velikokrat spomnili te moči športa. “Takrat smo si vsi želeli, da bi tudi v boju z virusom dihali  kot eden. Ni  nam vedno uspelo. Je pa športu uspelo tudi v tem času, da smo na te tegobe pozabili in se veselili vaših uspehov in dosežkov.”

Image

Za Slovence je, kot je dejal predsednik vlade, šport dokaz, da smo lahko enotni in povezani, kadar imamo skupen cilj. Tako je bilo tudi pred 30 leti. Slovenija letos praznuje 30 let, rodila se je iz narodove enotnosti. “Dejstvo je, da kadar imamo nekaj, kar nas združi, smo močni in lahko premagamo vse ovire in na koncu skupaj praznujemo. Zato je v Sloveniji šport postal državni praznik.

Image

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos je predsedniku vlade Slovenije izročil spominsko plaketo.

Predsednik vlade je poudaril, da je Slovenija športna velesila, da je glede na število prebivalcev na prvem mestu po športnih dosežkih. “V tej vztrajnosti nas Slovencev je odgovor na to, da smo kot narod preživeli in obstali na tem čudovitem koščku Evrope ter ohranili svojo identiteto. V tem, kar za Slovence pomeni šport je, kot je dejal premier, neka večja simbolika.”

Predsednik vlade je slavnostni govor zaključil z besedami nemškega pisatelja Goetheja, ki je nekoč zapisal: “Stori vse, za kar misliš ali sanjaš, da je v tvojih močeh. V drznosti se skrivajo genialnost, moč in čarobnost.” “Slovenski športniki dokazujejo, da nič ni nemogoče! Samo odločiti se moramo, kaj hočemo doseči in drzno slediti svojim sanjam. Iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu slovenskega športa.

Sara Kovač/Nova24TV