DRUGI TIR: Vlada in Čuš vsak s svojim predlogom

(Vir: pixabay)

Na današnji seji je vlada potrdila predlog zakona o drugem tiru. Ta ureja vprašanja v zvezi z njegovim financiranjem, upravljanjem, gospodarjenjem in navsezadnje njegovo gradnjo. Predlog so na obravnavo in sprejetje že poslali v Državni zbor. Če pa želimo od evrope prejeti kakšen evro več, mora vlada do julija prijaviti razpis za evropska sredstva.

Vlada je danes na družbenem omrežju Twitter objavila, da bo družba 2TDK že letos lahko pričela z deli, saj se je v skladu z vladnim predlogom, gradbeno dovoljenje za drugi tir preneslo na družbo 2TDK. Predlog vlade temelji na javno-javnem partnerstvu, kar pomeni, da bodo v projektu in njenemu financiranju lahko sodelovala ena ali več zalednih držav.

Investicija

(Vir: pixabay)

Družba 2TDK bi investicijo izvedla v svojem imenu in na svoj račun. V času gradnje bi bila lastnica infrastrukture. Lastnica zemljišč pod infrastrukturo ostane država. Eden od avtorjev zakona, Rajko Pirnat, je ob predstavitvi predloga zakona pojasnil: “Ko bo infrastruktura enkrat zgrajena, ni predvideno, da bi bilo njeno upravljanje drugačno, kot je upravljanje ostale infrastrukture, ki ga izvaja družba Slovenske železnice-Infrastruktura,”.

Predlog zakona Andreja Čuša

(Vir: facebook)

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je podal tudi svoj predlog zakona, ki je identičen, kot ga je predlagala civilna iniciativa Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir. S tem je pomagal civilni iniciativi in prehitel vladni predlog. V Državnem zboru se bosta pred poslanci znašla dva predloga. Najverjetneje bodo Čuševega označili za neprimernega za nadaljno obravnavo ali pa obravnavali oba kot hibrid.

 

 

L.F.