Drugi razred Osnovne šole Koper od danes v karanteni

Osnovna šola Koper. FOTO: OŠ Koper

Danes zjutraj so vodstvo Osnovne šole Koper obvestili, da je okužba s SARS-CoV2 potrjena pri osnovnošolki in strokovni delavki enega od oddelkov drugega razreda največje koprske osnovne šole. OŠ Koper sicer obiskuje nekaj manj kot tisoč učencev. Celotnemu oddelku, razredničarki in učiteljici podaljšanega bivanja je odrejena karantena.

 

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so krtičnemu oddelku drugega razreda priporočili 10-dnevno karanteno na domu od 16. 2.2021 do vključno 26. 2. 2021. Če je otrok ob zaključku karantene na domu zdrav, se lahko vrne k vsakodnevnim aktivnostim, pravi NIJZ. Ostali člani gospodinjstva, s katerimi živi otrok, ki preživlja karanteno na domu, lahko v času njegove karantene na domu normalno izvajajo vsakodnevne aktivnosti, razen če otrok razvije znake koronavirusne bolezni.

Kako postopati, če otrok razvije znake koronavirusne bolezni
V obdobju 14. dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 pozorno
spremljamo otrokovo zdravstveno stanje. Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki bolezni covid-19 kot so slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu in podobno, naj otrok ostane doma, prav tako pokličemo osebnega ali dežurnega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila. Zdravniku povemo, da je oziroma je otrok bil v karanteni na domu, potem bo ocenil, ali je potrebna napotitev na vstopno točko zdravstvenega doma za odvzem brisa.

Pridobivanje dokazila o varstvu otroka
Potrdilo o karanteni na domu za otroka predstavlja tudi dokazilo o varstvu otroka za
uveljavljanje pravice pri delodajalcu. Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu je
dostopen preko naslednje spletne strani: https://www.gov.si/novice/2020-11-12-nov-nacin-pridobivanja-potrdil-o-prestajanju-karantene-na-domu/.

Uredništvo