Druga neuspešna interpelacija: Simona Kustec ostaja šolska ministrica

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. FOTO: gov.si

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov podpore za interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

 

Po pričakovanjih je ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec preživela interpelacijo, za katero je bilo že pred vložitvijo pričakovati, da ne bo izglasovana.

Analitiki so opozarjali, da je vlaganje interpelacij pred volitvami, razpisanimi 24. aprila naslednje leto, nesmiselno. Toda kljub temu so vložene še interpelacije zoper ministra za pravosodje Andreja Dikaučiča, notranjega ministra Aleša Hojsa in ministra za okolje Andreja Vizjaka.

Rutinsko vlaganje interpelacij izgubilo težo
Dr. Matej Makarovič nam je pojasnil, da interpelacije niti niso več kaj posebnega, ampak povsem rutinska in vsakdanja praksa, podobno kot so rutinska praksa postali na primer redni protesti. “Glavni učinek je, da so interpelacije izgubile vsako resno politično težo in postale predvsem sredstvo opozicijskih voditeljev v njihovi medsebojni tekmi v radikalnosti. Opozicija je sicer malo manj kot pol podpisov že kdaj imela, zato to z vidika interpelacije ministrici Kustec ne pomeni še nič posebnega,” je poudaril Makarovič v luči dejstva, da vlagatelji interpelacije zoper ministrico Kustec nimajo zadostnega števila glasov. Imajo jih namreč 43. Na tokratni interpelaciji so segli le do 42.

Tudi tokrat se bodo v medijih pojavljale različne interpretacije današnjega političnega šova v državnem zboru. Kot je opozoril dr. Žiga Turk, v medijih ne bo resnih analiz, temveč bomo najverjetneje znova priča manipulacijam, ki bodo ustrezale opoziciji.

Peter Truden/Nova24TV