Donald Trump: “Belo hišo bom zapustil, če zmago Bidna potrdi Elektorski kolegij”

Ameriški predsednik Donald Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump poudarja, da je pripravljen priznati poraz na letošnjih predsedniških volitvah, takoj ko Elektorski kolegij uradno potrdi, da je demokratski kandidat Joe Biden tisti, ki je zmagal na volitvah. Ob tem pa Trump poudarja, da bo zelo težko priznati poraz, saj ne manjka navedb, ki nakazujejo, da je na volitvah prišlo do prevare, do katerih sicer prihaja v državah tretjega sveta. 

 

“Zelo težko bo priznati poraz, ker vemo, da je prišlo do velikanske prevare,” je Donald Trump v torek zatrdil na tiskovni konferenci v Beli hiši. Poudaril je prepričanje, da bi prišlo do velike napake, če bo Elektorski kolegij potrdil zmago Joeja Bidna. Vendar če do tega vseeno pride, Trump poudarja, da je pripravljen priznati poraz.

Na vprašanje, če je pričel popuščati, je predsednik odgovoril, da temu nikakor ni tako. Trump bo namreč poraz priznal šele potem, ko bo zmagovalec uradno potrjen. Trump je že večkrat izpostavil, da je očitno, da je prišlo do vsesplošne goljufijo na predsedniških volitvah, pri čemer je opozoril na nepravilnosti v sistemu glasovanja po pošti, ki je bilo letos še posebej priljubljeno na račun pandemije, na nepravilnosti pri delovanju glasovalnih naprav. Iz dneva v dan pa na plano prihaja vedno več informacij, ki nakazujejo, da vse le ni bilo tako, kot želijo prikazati demokrati. Po poročanju prič naj bi se razlikovali vodni žigi in pa sestava samih volilnih lističev. Trump glede volilne infrastrukture poudarja, da ta deluje, kot bi bili v državi tretjega sveta.

Sredi decembra bo kolegij sprejel odločitev
Odvetnica Trumpove kampanje in nekdanja zvezna tožilka Sidney Powell je nedavno uresničila napovedi in v zvezni državi Georgia vložila 104 strani dolgo pritožbo v kateri je razgalila obseg volilne prevare v tej zvezni državi. Pritožbe pa so bile vložene tudi drugod. Medtem ko osrednji mediji razglašajo, da je zmagovalec letošnjih volitev Biden, uradnih rezultatov še ni.

Elektorski kolegij bo do sredine decembra odločal glede zmagovalca volitev, zato ima  Trump medtem možnost, da v ključnih državah dokaže, da je do prevare prišlo, poroča Russia Today. Predsednik je v četrtek opozoril, da se bo do 20. januarja zgodilo še marsikaj, s tem se je navezal na datum, ko sicer tradicionalno poteka dan inavguracije. Kaže torej, da bo še naprej bil bitko proti sodnim mlinom.

Nina Žoher/Nova24TV