Dogodki ob kulturnem dnevu 2018

Kulturne ustanove znova odpirajo svoja vrata

Na današnji kulturni dan muzeji in druge ustanove ponujajo brezplačni vstop za svoje obiskovalce. Zato smo za tiste, ki se nameravate odpraviti okoli po kulturnih ustanovah, pripravili krajši seznam, kaj vas čaka.

Divača

V Divači bo danes prost vstop na obe stalni razstavi Muzeja slovenskih filmskih igralcev, na stalno razstavo Ite Rine in stalno razstavo posvečeno slovenskim filmskim igralcem. Prav tako si lahko ogledate tudi notranjost spahnjence Škrateljnove domačije, ki je edinstven primer kraške hiše iz 17. stoletja.

Sežana in Lipica

Tudi Sežana pripravlja kulturne dogodke. Tako bo danes na voljo brezplačni vodeni obisk Kosovelove spominske sobe v rojstni hiši Srečka Kosovela. V veliki galeriji Ivana Varla bodo ob 18. uri odprli razstavo oblikovalskih del Vidnookusno, ki jo je pripravila Jana Pečečnik Žnidarčič.

V Kobilarni Lipica bo danes vstop prost, obiskovalci si boste lahko brezplačno pridružili vodenim ogledom ter obiskali Lipikum – muzej lipicanca in Galerijo Avgusta Černigoja.

Postojna

Notranjski muzej Postojna na slovenski kulturni praznik pripravlja ob 10. uri vodenje po razstavi Muzej krasa, ob 16. uri vodenje razstave Muzej je Vaš ter otroško delavnico TOPLI OBJEM VOLNE, uro kasneje bo na voljo predavanje Janja Urbiha z naslovom FESTIVAL PLAVAJOČI GRAD.
Za konec bo ob 18. uri nastopila še glasbena skupina POT NA SIRIJ, s svojo medkulturno glasbeno improvizacijo.

Piran

V Piranu vas vabi Pomorski muzej »Sergej Mašera« na odprtje razstave Čez morje na nepoznani Daljni vzhod ter na spremljajoče prireditve, namenjene tudi najmlajšim. Odprtje razstave bo ob 19. uri, dogajanje bosta popestrila Nagisa Moritoki Škof in Hyeonsook Ryu.

Koper

V Kopru vas vabi Pokrajinski muzej, ki bo gostil brezplačne oglede, v Palači Tacco bodo od 9. do 17. ure na ogled njihove razstave, Etnološki oddelek ponuja v brezplačen ogled svoje zbirke, v Muzejski galeriji pa so v brezplačen ogled postavili razstavo Moj rojstni dan.

Na Prešernovem trgu v Kopru pa bo ob 12. uri skupinsko prebiranje Prešernove poezije.

Sebastjan J