DOGODEK: V PORTOROŽU FESTIVAL MALVAZIJE

Vir: portoroz.si

Marec bo v znamenju prevladujoče bele istrske sorte vina. V prenovljenem Hotelu Slovenija bo 12. in 13. marca potekal že 19. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Za 15 evrov bodo ljubitelji vin lahko okusili več kot 100 malvazij, med njimi tudi tri iz Italijanske regije Apulija (Puglia).

Ljubiteljem žlahtne kapljice dobro znan festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana se v nedeljo, 12. marca vrača v Portorož, natančneje v kongresni center prenovljenega Hotela Slovenija. Tudi letos se organizatorji nadejajo dobrega obiska, saj so poskrbeli, da dobrega vina ne bo zmanjkalo. Obljubljajo več kot 50 vinarjev iz slovenske in hrvaške istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije.

Na pobudo italijanske sommelierke in novinarke Liliane Savioli bo festival letos prvič gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Savolijeva, ki z Društvom vinogradnikov slovenske Istre sodeluje več kot deset let pri organizaciji in oblikovanju festivala, bo tokrat pripravila delavnico, ki ji bo sledila degustacija na slepo, ob kateri bodo udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. S tem Savolijeva že razmišlja na sodelovanje v prihodnosti: “Upam, da bom v prihodnosti še lahko sodelovala s Festivalom Malvazija in tako pripeljala še druge italijanske goste. Želim si, da bi tudi oni lahko odkrili to zanimivo trto v njenih številnih izrazih in se tako povezali z drugimi društvi. Najverjetneje bom v naslednjih nekaj letih pripepljala vina s Sicilije in Sardinije, potem pa… kdo ve.”

Bivši Hotel Riviera, sedaj prenovljen Hotel Slovenija (Vir: Portoroz.si)

Na uspešno sodelovanje v zadnjih letih je ponosna tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič: »Poleg gostujoče malvazije iz Apulije bo festival dodatno oplemenitilo sodelovanje evropskega in slovenskega reda vitezov vin. Naš festival sta si namreč izbrala za tisti dogodek, na katerem bosta razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov. Tudi to dokazuje, da je festival z leti pridobil na ugledu in veljavi

V ceno 15 evrov je vključen tudi festivalski kozarec. Obiskovalci bodo lahko svoje vinarsko znanje pokazali v šestih delavnicah, štirih strokovnih in dveh kulinaričnih. Če pa kaj nismo poznali, bomo lahko to slišali ob okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec.

L.F.