Dobrodošli v Sloveniji, ukrajinski otroci!

FOTO: Foto atelje Postojna (Vir: Občina Postojna)

V Slavino pri Postojni je skupaj s spremljevalci srečno prispelo 20 otrok brez staršev, večinoma v starosti med enim ter tremi leti in pol. Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za STA povedal, da so bili na poti neprekinjeno 24 ur, ob prihodu pa so bili prijetno presenečeni nad toplino sprejema in namestitvijo.

 

 

Kot je povedal Sandi Curk s civilne zaščite, so iz Ukrajine do Slavine neprekinjeno potovali 24 ur. Poudaril je, da je bil to zelo “dobro usklajen projekt mednarodnega odprtja poti”, zato so potovali brez težav in prispeli na cilj v najkrajšem možnem času.

Sirote in otroci brez spremstva staršev so prispeli iz luganske sirotišnice številka 2. Skupaj je prispelo 38 beguncev iz Ukrajine, poleg 20 sirot še 18 spremljevalcev s svojimi otroki, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre. Tukaj nameravajo ostati do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Vlada RS je ob njihovem prihodu na Twitterju izrekla dobrodošlico, v kateri so zapisali: “V Slavino pri Postojni so danes prispeli otroci iz ukrajinske sirotišnice ter njihovo spremljevalno osebje. Za njimi je težka preizkušnja, v Sloveniji pa smo jih sprejeli odprtih rok. Dobrodošli v Sloveniji!”

Čustven dogodek za otroke
Otroci bodo nameščeni v stavbo nekdanje ljudske šole v Slavini pri Postojni, spremljevalci oziroma strokovno osebje pa bodo prebivali v prostorih srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni. Poveljnik civilne zaščite je dogodek opisal kot zelo čustven, sploh za otroke, saj je to zanje “velika sprememba, iz vojnega stanja so namreč prišli v mirno sredino, kjer so začutili toplino domačinov, ki so jih pozdravili ob prihodu,” je povedal za STA.

Po zdravniškem pregledu dokončna namestitev
Otroke so ob prihodu pričakale palačinke in sadje, k toplemu sprejemu pa je pripomoglo dejstvo, da so jih pričakale tudi vzgojiteljice postojnskega vrtca, ki so pomagale pri prenašanju otrok iz avtobusa, pomagale pa so jim tudi pri prvem obroku. Curk je povedal, da danes otroke čaka še zdravniški pregled, kasneje pa dokončna namestitev v Slavini. Ukrajinski begunci so bili nad urejenostjo novih bivališč vidno presenečeni in z razmerami zelo zadovoljni, je še dodal Curk za STA.

Občina Postojna se je že odzvala na prihod otrok

“Otroci in spremljevalno osebje iz luganske sirotišnice je danes, po dolgih 23-ih urah vožnje, pripelo v Slavino, v svoj nov, skrbno in lično pripravljen dom. Otrokom želimo obilo miru ter razigranih in veselih otroških dni. Ob tem velja poudariti, da je gibanje oziroma vstop v stavbo kulturnega doma v Slavini omejen, otroci in spremljevalno osebje namreč potrebujejo svojo zasebnost, ki smo jo dolžni spoštovati. Občina Postojna bo, skupaj z organizacijami, ki sodelujejo pri tem dobrosrčnem projektu, SGLŠ Postojna, Vrtcem Postojna, OŠ Prestranek in drugimi, na voljo, da se bodo naši novi prebivalci počutili sprejete ter začutili prijetno vzdušje, ki ga premore naša lokalna skupnost,” so zapisali na spletni strani postojnske občine.

Vir: Nova24TV, Tanja Brkić