Direktor NIJZ Milan Krek: Cilj je, da cepimo najmanj 1,2 milijona ljudi

“Z ukrepi, ki jih imamo, želimo zmanjšati število zasedenih postelj. Te postelje želimo zopet nameniti prvotnim namenom, s čimer bomo zmanjšali čakalne vrste. To bomo dosegli samo, če bomo vsi striktno upoštevali navodila,” je ob današnjem obisku izolske bolnišnice izpostavil direktor NIJZ dr. Milan Krek in med drugim poudaril, da sam cepivo v tem trenutku ne daje tako velike zaščite, da bi se lahko obnašali brezskrbno. “Še vedno veljajo vsi ukrepi. Prosim, da se ukrepov res dosledno držite, saj na ta način razbremenjujemo zdravstveni sistem.”

 

Milan Krek je ob obisku Splošne bolnišnice Izola uvodoma poudaril, da po vseh bolnišnicah hodijo zato, da bi preverili, koliko smo se v tem trenutku možni zoperstaviti morebitnemu tretjemu valu, ki bi zahteval bistveno večjo obremenitev zdravstva. “Tudi če ljudem kakšen ukrep ni všeč, ga moramo sprejeti, ker imamo zdravstvo kot ga imamo. Zdravstvo je tako, kolikor smo vsa leta vlagali vanj. Čez noč se stvari ne da spremeniti. V pomladnih in poletnih mesecih smo zelo veliko naredili, čeprav se sliši ravno obratno,” je bil jasen.

Vse bolnišnice so se po besedah Kreka od pomladi do jeseni zelo dobro pripravile na jesenski val, tako kadrovsko, kot z opremo (posteljnimi kapacitetami, respiratorji, itd.). “V poletnih mesecih smo zagotovili enormne količine zaščitnega materiala,” je bil jasen in ob tem dodal, da je potrebno zavedanje, da kljub temu, da so zdravstveni delavci zaščiteni z ustrezno opremo, jih vsak teden približno 600-700 zboli za covidom-19. “To predstavlja dodaten problem znotraj zdravstvenega sistema.”

Cilj je pocepiti najmanj 1.200.000 ljudi

Krek poudarja, da želijo s hitrimi testi odkriti čim več asimptomatičnih okuženih in jih izolirati. “To je pomemben korak naprej. V tem trenutku se po celi Sloveniji izvaja cepljenje. S prvimi odmerki smo cepili oskrbovance v DSO, saj smo s tem zaščitili najranljivejše. S cepljenjem nadaljujemo pri zdravstvenemu osebju. V naslednjih tednih bomo dobivali približno 16 tisoč doz na teden. V Evropski uniji se obetajo še najmanj štiri registracije cepiv. Naš namen in cilj je, da cepimo najmanj 1.200.000 ljudi,” je bil jasen.

Slovensko zdravstvo je od marca naprej v bistveno večjem pogonu kot ob normalnih okoliščinah, poudarja Krek in ob tem dodaja, da nam primanjkuje zdravstvenega kadra. “Skrbi nas, da bomo ob morebitnem tretjem valu zelo težko vsem nudili pomoč. Cepivo nam v tem trenutku ne daje tako velike zaščite, da bi se lahko obnašali brezskrbno. Še vedno veljajo vsi ukrepi. Prosim, da se ukrepov res dosledno držite, saj na ta način razbremenjujemo zdravstveni sistem.”

Ker je večina postelj namenjena covid bolnikom, marsikateri drugi bolniki v tem trenutku ne pridejo do ustrezne zdravstvene usluge. “Če se bomo obnašali samozaščitno, bomo zelo pripomogli k temu, da se bodo lahko postelje ponovno aktivirale za prvotne namene. Z ukrepi, ki jih imamo, želimo zmanjšati število zasedenih postelj. Te postelje želimo zopet nameniti prvotnim namenom, s čimer bomo zmanjšali čakalne vrste. To bomo dosegli samo, če bomo vsi striktno upoštevali navodila.” Krek se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem za velike napore. “Želim jim res lepo leto, v katerem bi se število obolelih zmanjšalo, s tem pa tudi njihove obremenitve. Vsem prebivalcem Slovenije pa želim, da bi se skupaj držali vseh ukrepov, saj le skupaj zmoremo.“

Dušan Deisinger, dr. med., strokovni direktor SB Izola je izpostavil, da je epidemija na obali trenutno malo umirjena. V njihovi bolnišnici danes zdravijo 28  covidnih bolnikov, od tega 4 na intenzivni terapiji, trije potrebujejo respirator. “V naši bolnišnici je zaposlenih približno 860 ljudi. Prve zdravstvene delavce smo cepili v sredo, 30. decembra. Dobili smo 20 doz cepiva, prioriteta so bili delavci, ki delajo v covid enotah. Na cepljenje se je do sedaj prijavilo nekaj več kot 300 delavcev,” je povedal in ob tem poudaril, da so od 20. novembra, ko so intenzivno začeli s hitrim testiranjem, odkrili okužbo pri približno 150 naših zaposlenih. “S tem smo bistveno zajezili širjenje okužbe tako med zaposlenimi, kot med bolniki,” je bil jasen.

Sara Kovač/Nova24TV