torek, 21 maja, 2024
Doma Slovenija Decemberske pokojnine bodo višje

Decemberske pokojnine bodo višje

Foto: Freepik

Upokojenci bodo decembra prejeli višje pokojnine. Ne glede na gospodarsko rast se bodo s prvim decembrom izredno uskladile za dva odstotka. Uskladili se bodo tudi drugi prejemki ter najnižja in najvišja pokojninska osnova.

 

S 1. decembrom se bodo pokojnine in določeni drugi prejemki, razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, povečali za 2 odstotka.

Pokojnine bodo višje po septembrski odločitvi državnega zbora, kjer so spremenili zakon, sprejet v času prejšnje vlade Marjana Šarca, ki je določal, da naj bi se pokojnine decembra letos povečale za 6,5 evra, vendar le ob pogoju 2,5-odstotne rasti gospodarske rasti.

Pokojnine se bodo tako letos povečale drugič, februarja so bile te višje za 3,2 odstotka (s poračunom za januar). Pri zdajšnjem povečanju pa gre za izredno uskladitev, zato poračuna za nazaj ne bo. Upokojencem s pokojninami do 750 evrov je zdajšnja vlada Janeza Janše med epidemijo namenila tudi poseben dodatek (do 300 evrov). Letni dodatek (t. i. regres za letni dopust) je bil letos nekoliko višji, izplačan pa je bil 30. junija, mesec dni prej kot v preteklih letih. Nato je vsak posameznik prejel turistični bon v višini 200 evrov na osebo, mladoletni upravićenci pa bon v vrednosti 50 evrov.

S 1. decembrom bo zagotovljena pokojnina znašala 566,88 evra, najnižja osnova za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa 533,98 evra. Zgornja meja za izplačilo dela vdovske pokojnine bo 106,80 evra.

Najnižja pokojninska osnova za letos uveljavljene pokojnine bo s 1. decembrom določena pri 912,78 evra, najvišja osnova pa 3651,12 evra.

Moja Dolenjska