Dars s talnimi tridimenzionalnimi oznakami v boj z vozniki, ki vozijo v napačno smer

FOTO: Dars

Dars je sporočil, da so na priključku Ljubljana Brdo narisali prvo tridimenzionalno talno označbo na našem avtocestnem omrežju. Voznik bo na cestišču zagledal iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga bo opozorila, da vozi v napačno smer.

 

Še vedno se vse prepogosto zgodi, da se kljub označbam vozniki znajdejo na napačni strani avtoceste. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) se je odločila s to težavo spoprijeti na nov, inovativen način. Na priključku Ljubljana Brdo so narisali 3D-talno označbo – voznik bo na cestišču zagledal iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga bo opozorila na to, da vozi v napačno smer.

Medtem ko je to prva tovrstna označba na avtocesti, so nedavno že zarisali tri 3D-prehode za pešce, pri čemer voznik pred prehodom za pešce opazi kvadre in samodejno upočasni vožnjo. Prvo 3D-zebro so zarisali v Velenju, potem na Ptuju, v Ljubljani pa je zarisana v Šiški, v bližini tamkajšnje Osnovne šole Riharda Jakopiča.

Vzroki za vožnjo v napačno smer

Vzroki za vožnjo po napačni strani hitre oziroma avtoceste so različni: zaradi trenutne nepozornosti, bolezni, lahko tudi zaradi alkohola in droge. Pri Darsu menijo, da bi bilo smiselno preučiti zaostritve zdravniških pregledov po 60. letu starosti – najpogosteje do vožnje po napačni strani prihaja pri starejših voznikih. V zadnjem času je tudi opaziti voznike, ki na primer zgrešijo izvoz ter se enostavno obrnejo in nadaljujejo vožnjo v napačno smer. Takemu nerazumnemu početju se s 3D- iluzijo sicer ne bomo izognili, bo pa gotovo v pomoč starejšim in tistim, ki prometno signalizacijo morda spregledajo zaradi slabovidnosti.

Sara Bertoncelj/Nova24TV