DARS predstavil vinjeto za 2019 in napovedal večmesečno zaporo cestninske postaje Nanos

Odstranjevanje cestninskih postaj poteka že od spomladi, foto: Leo C

Čeprav so si na DARS-u za prihodnje leto izbrali rožnato barvo vinjeto, pa bo stanje na slovenskih avtocestah še naprej predvsem vse drugo, kot rožnato. Najprej bo voznike pozdravila zapora cestninske postaje Nanos in sicer do Oktobra v eno smer, od Oktobra pa v drugo smer.

DARS-ova predstavitev rožnate vinjete, foto: twitter

Cena ostaja nespremenjena

Vinjeta 2019 bo, kot leta 2011 zopet rožnate barve, cene zanjo ostajajo nespremenjene. Tako bo letna za osebna vozila stala 110 €, mesečna 30 € in tedenska 15 €. Za motoriste bo letna 55 €, polletna 30 in tedenska 7.5 €, za mala tovorna vozila pa bo cena za letno vinjeto znašala 220 €, mesečna 60, tedenska pa 30 €. DARS je v prvih šestih mesecih od prodanih vinjet prejel kar 78,43 milijona €, kar je za 6 % več v primerjavi z lanskim letom.

Odstranjevanje cestninske postaje Nanos

DARS je s projektom odstranjevanja cestninskih postaj pričel spomladi, nedavno pa je na vrsto prišla še cestninska postaja Nanos. Do sedaj je bil promet do cestninske postaje zaradi obnove viadukta Boršt zaprto cestišče proti Vrtojbi, promet na razdalji enega kilometra je bil urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste. Z 12. Septembrom pa bo DARS najprej zaprl smerno vozišče hitre ceste med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, v smeri Ljubljane, predvidoma do začetka oktobra. Oktobra pa bo popolnoma zaprto še smerno vozišče hitre ceste v nasprotno smer. DARS sicer pričakuje, da bodo dela potekala nemoteno in bo hitra cesta načeloma odprta že Oktobra. 10 kilometrski obvoz najprej v eno, nato v drugo smer pa bo najmanj dva meseca potekal po vzporedni regionalni cesti.

DARS-ove obljube in negodovanje domačinov

Kljub temu, da se je DARS z občino Vipava dogovoril o obnovi regionalne ceste pred samo gradnjo hitre ceste čez Rebrnice, pa je bil v zadnjih 9. letih od odprtja hitre ceste obnovljen zgolj manjši del regionalne ceste. Ta je sedaj zaradi polzenja tal pod viaduktom Boršt še dodatno uničena, DARS pa bo nanjo sedaj še preusmeril ves promet iz hitre ceste. Zato so na zadnji občinski seji svetniki vodstvo občine povprašali, ali je z zaporo seznanjena in kako se pripravlja na ukrepanje, glede na to, da DARS ni izpolnil svojih sedaj že skoraj desetletje dolgih obljub.

Tudi krajani občine Vipava in predvsem prebivalci Podnanosa, ki imajo v spominu še živo stanje kaosa na regionalni cesti, pred odprtjem hitre ceste leta 2009, so izrazili svoje nestrinjanje z zaporo in preusmeritvijo prometa. Pojavljajo pa se že ugibanja o civilni nepokorščini in morebitni zapori regionalne ceste, kot so to storili nekateri drugi prebivalci po Sloveniji za izpostavitev lokalnih prometnih zagat.

Uredništvo