Danes v Kopru otvoritev tržnice, v četrtek parkirne hiše Sonce

Fotografije: MOK

Danes bodo koprski občinarji slavnostno otvorili pokrito mestno tržnico v središču Kopra. Mestna občina Koper je v okviru približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe branjevkam in branjevcem zagotovila prijaznejše pogoje za delo, uporabnikom pa boljšo nakupovalno izkušnjo. Otvoritev bo od devetih zjutraj, v času prireditve bo veljala popolna zapora Pristaniške ulice, od krožišča na Piranski cesti.

 

V sklopu približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe, ki jo je izvajala družba Adriaing, je občina nad mestno tržnico uredila nadstrešek, ki ne bo ustvaril učinka tople grede, prostor pa bo dovolj svetel. Na nadstrešku sta v celoti zastekljena pas ob fasadi objekta in sredinska črta, nanj pa je umeščenih tudi 56 točkovno razpršenih oken. Ta bodo na posebnih distančnikih od strešine odmaknjena tako, da bodo odprtine omogočale kroženje zraka oziroma odvod toplega zraka v poletnih mesecih, ne da bi to vplivalo na zaščito pred vremenskimi vplivi.

Poleg funkcionalnega nadstreška so prenovili še talno ploščad in komunalno infrastrukturo ter uredili razsvetljavo in dostop do tržnih prostorov s sprehajalnega pasu. Z odstranitvijo betonskega robnika so izničili višinsko razliko, s tem pa olajšali dostop gibalno oviranim osebam. Peške in pešci bodo odslej Pristaniško cesto lahko prečkali točno pred vhodom na tržnico, kjer po novem rastejo zimzelene velecvetne magnolije.

Nova tržnica se bo lahko spremenila tudi v prireditveni prostor. V vertikalno strešno konstrukcijo so namreč vgradili elektroinštalacijo z dodatno priključno močjo. Tržnica tako ne bo le kraj nakupov istrskih dobrot, ampak tudi prostor za srečevanje, druženje in spoznavanje ljudi, značaja našega mesta in podeželja.

Na današnjem dogodku bodo za program poskrbeli Pihalni orkester Koper, Mažoretke Koper, Folklorna skupina Oljka, Plesna šola Fiona in DJ Lovro, program pa bosta vodila Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič. Ob tej priložnosti bo med 8.30 in 10.30 od krožišča na Piranski cesti popolnoma zaprta Pristaniška ulica.

V prihodnjem tednu odprtje Parkirne hiše Sonce

Prihodnji četrtek, 17. novembra, bo Mestna občina Koper slavnostno odprla še Parkirno hišo Sonce. Med 17. in 19. uro bo zato popolnoma zaprta Ankaranska cesta nasproti poslovnega objekta Čebelnjak.

Spletno uredništvo, vir: MOK