Danes obeležujemo dan civilnih invalidov vojn Slovenije

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Zgodbe civilnih invalidov vojn Slovenije so prežete s trpljenjem, strahom, izgubo, v sebi pa nosijo ogromno kreposti, želja in upanj, so zapisali na spletni strani SDS.

“Civilni invalidi vojn Slovenije so ljudje, ki v sebi nosijo svoje zgodbe, ki bi jih morali slišati tisti, ki se v svojem interesu oz. zaradi svojega izpopolnjevanja in dokazovanja igrajo z življenji svojih in drugih državljanov. Medtem ko posamezniki, ki sprožajo vojne, običajno ne bodo izgubili svojih bližnjih, njihovi domači ne bodo trpeli zaradi vojne, njihovi otroci ali vnuki se ne bodo ponesrečili z opuščenim vojaškim materialom, saj jih bodo poslali daleč stran od teh tragedij, na varno, pa je realnost ostalih državljanov daleč od tega,” navajajo.

Grozote in izgube, do katerih pride med samim trajanjem vojne, so hude in obsežne, hkrati pa se vpliv vojne niti približno ne konča z uradnim koncem vojne, kot govorijo tudi zgodbe civilnih invalidov, pričevalcev tega, kaj vojna je, in kaj pušča za seboj še leta po njenem uradnem koncu.

Srhljiva statistika

Ne glede na oddaljenost zadnjih vojn se še vedno dogajajo nesreče z opuščenim vojaškim materialom. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je v letu 2021 izvedla 654 intervencij, v katerih so našli 4271 kosov, kar v teži pomeni 13.363,53 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev; bili sta tudi dve smrtni žrtvi. Statistika tudi v letu 2022 ne zaostaja od povprečja prejšnjih let, saj je bilo od 1. 1. do 7. 6. 2022 že 285 intervencij, pri čemer se je našlo za 4.271 kg neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Septembra leta 2021 je vlada Janeza Janše pripravila predlog spremembe zakona o vojnih invalidih, ki naj bi odpravila posledice omejenega roka (od januarja 1996 do 31. decembra 1997) za vložitev zahtev za priznanje statusa in pravic vojaškega vojnega invalida oziroma civilnega invalida vojne, ki je bil podprt tudi na Odboru za delo, družino in socialne zadeve.

“Omenjeni rok se je namreč izkazal kot prekratek, saj so se kasneje pokazale težave pri dobivanju ustreznih potrdil. Zaradi dolgotrajnih postopkov pri ugotavljanju zdravstvenega stanja pa mnoge osebe te zahteve niso mogle vložiti v zakonsko predpisanem roku, kar je vlada Janeza Janše opazila. Podobno bo veljalo tudi za civilne invalide vojne, saj se bo tem osebam omogočilo uveljavljane zahteve na podlagi zakona o vojnih invalidih. Predloge novel so podprli tudi predstavniki Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991 ter Zveze društev vojnih invalidov Slovenije. Zadovoljni so, da je zakonodajalec po dolgih letih prepoznal upravičenost izhodišč in predlogov, ki bodo omogočili ureditev statusa vojnega invalida pripadnikov oboroženih sil Republike Slovenije, ki so bili leta 1991 ob agresiji ranjeni.”

“V SDS bomo tudi v prihodnje pripravljali predloge zakonov, ki bodo v prid državljankam in državljanom, med njimi tudi civilnim invalidom vojn Slovenije,” so sklenili.

Vir: SDS