Dan žena: Ste vedeli, da imamo v Sloveniji le dve poklicni gasilki in tri reševalke iz vode?

FOTO: Pixabay

Ob današnjem mednarodnem prazniku žensk, praznovanju ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, ki ga od leta 1917 v približno 100. državah praznujejo vsako leto 8. marca, je vlada objavila podatke o zastopanosti žensk v sistemu zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji. Številke kažejo, da je slednje področje v domeni moškega spola. 

 

V naši državi sta dve poklicni gasilki in 4.340 prostovoljnih gasilk. Imamo 53 gorskih reševalk in devet jamarskih ter tri reševalke iz vode. Samo 17 je tabornic in 32 skavtinj. 37 vodnic reševalnih psov premoremo in 54 kinologinj.

Največ žensk je v sistemu rdečega križa, 421 predstavnic imamo, enajst pa je pogodbenih pripadnic civilne zaščite.

V enoti Nacionalnega inštituta za biologijo je pet ženskih članic, prav toliko jih ima enota Inštituta Jožefa Štefana ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo jih ima nekoliko več, in sicer enajst, članic Inštituta za mikrobiologijo in imunologija pa je dvanajst.

Enota za identifikacijo oseb ima 14 članic, na Upravi RS za zaščito in reševanje je zaposlenih 131 žensk. V inšpektoratu za notranje zadeve in policiji pa je skupaj zaposlenih 2.607 žensk.

V sistemu zaščite, reševanja in pomoči je vseh skupaj 5.168 žensk.

Image

Vir: Twitter/ Vlada RS

Vsem ženskam iskrene čestitke ob 8. marcu. 

Uredništvo