Dan spomina na mrtve: V Sloveniji v povprečju umre 54 ljudi na dan

Mestno pokopališče v Kopru. FOTO: Primorska24

Danes obeležujemo 1. november, dan spomina na mrtve oziroma praznik vseh svetih. Mnogi se bodo danes odpravili na pokopališča in na grobovih bližnjih prižgali svečo ali prinesli rože. Po vsej državi bodo potekale tudi žalne slovesnosti in verski obredi za umrle.

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik in je sekularna različica krščanskega praznika vseh svetih. Državni praznik je postal po letu 1990.

Slovenci smo rekorderji po prižigu nagrobnih sveč na prebivalca, zato smo leta 2008 kot edina evropska država sprejeli uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, a slednja stanja ni veliko izboljšala.

Pokopališče Kobjeglava. FOTO: Primorska24

Po podatkih Statističnega urada RS sicer v Sloveniji vsako leto umre med 19.000 in 20.000 prebivalcev, kar pomeni povprečno 54 na dan. Največ oseb umre v zimskih mesecih, od decembra do marca, najpogostejši razlog pa so bolezni obtočil. Povprečna starost ob smrti je nekaj več kot 78 let.

V zadnjih 30 letih se število umrlih v Sloveniji ne spreminja veliko, se je pa v tem času za osem let zvišala povprečna starost umrlih, ki je bila pred tremi desetletji 69 let.

Povprečna starost umrlih moških v letu 2021 je bila 74,6 leta, povprečna starost umrlih žensk 82,2 leta.

Vir: Moja Dolenjska