Dan Slovenske vojske ali kje je naša mornarica?

Pod vodstvom Socialnih Demokratov razlike kmalu ne bo več, foto: Tomaž S

Danes praznujemo dan Slovenske vojske, v spomin na usposabljanje prve generacije slovenskih nabornikov. Naša edina bojna ladja Triglav pa je na med mednarodno misijo zasidrana na Siciliji z okvarjenimi motorji in nedelujočo oborožitvijo.

Katičeva je prepričana, da smo bili pod rdečo zvezdo močnejši, foto: gov.si

Slovenska vojska, ki je pod vodstvom ministrice za obrambo iz Židanovih Socialnih Demokratov, Andreje Katič doživela neizmerno ponižanje v zadnjih letih, se sooča z novimi problemi.

Stanje slovenske mornarice

Edina slovenska vojaška ladja Triglav se je konec Aprila odpravila na mednarodno misijo Eunavfor Med Sophia v Sredozemskem morju, ki poteka v bližini mesta Augusto na Siciliji. Vendar so se težave za 37 člansko posadko pričele že ta petek, ko je odpovedal prvi motor. Triglav se je zasidral v pristanišču za odpravo okvare, kmalu pa sta odpovedala še preostala dva motorja. Še pred odhodom pa se je Triglav soočal z očitki, da se na misijo odpravlja z nedelujočo bojno opremo.

»Triglav je na misijo pripravljen, saj je ta humanitarnega tipa, raketnih sistemov in topov, ki ne delujejo, zato ne bomo potrebovali.« je pojasnil načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder. Kljub temu, da je Triglav del celovitega pristopa EU in mednarodne skupnosti za reševanje problematike tihotapljenja ljudi in nezakonitih migracij v Sredozemskem morju.

Slovenska bojna ladja na remontu v Trstu, foto: Iztok U

Nezadostna ocena Slovenske vojske

V preteklih letih si je vojska prislužila precej negativih ocen glede svoje pripravljenosti in oborožitve, Slovenija v sestavi vlade Mira Cerarja ni bila sposobna zagotoviti 800 ustrezno opremljenih vojakov za mednarodne misije NATA. V tej sestavi vlade je vojski tudi zmanjkalo streliva za belgijsko oborožitev, katero so uporabljali vojaki, zato je zaradi pomanjkanja sredstev za nove nakupe streliva Slovenska vojska dekonzervirala precej kosov oborožitve iz nekdanje JLA. Pod vodstvom ministrice Katičeve pa so vojaki doživljali še probleme s pomanjkljivo in nezadostno opremo, pomanjkanjem števila vojakov in drugimi težavami, ki tujini redno pošiljajo signale, da Slovenija nima zadostne lastne vojske ter se v primeru oboroženega konflikta tudi ni sposobna ubraniti.

Sebastjan J