(Dan Ljubezni) Ditka Haberl ne mara največje uspešnice, ki jo je zapela: Niti slišati ne morem pesmice

Ditka Haberl. FOTO: Discogs

LJUBLJANA – Včeraj smo med televizijsko oddajo EMA 2021 izvedeli, s katero pesmijo nas bo na Pesmi Evrovizije 2021, ki bo v Rotterdamu na Nizozemskem prestavljala Ana Soklič. Sokličeva bo na tekmovanju Slovenijo zastopala z balado Amen. Polfinala bosta potekala 18. in 20. maja, finalni večer pa v soboto, 22. maja 2021. Toda nekatere gledalce je najbolj presenetila izjava 73-letne pevke Ditke Haberl, ki se je po telefonu, brez slike, oglasila v nostalgično obarvano oddajo.

 

Judita Ditka Haberl je z zasedbo Pepel in kri in s skladbo Dan ljubezni avtorjev Tadeja Hrušovarja (njenega bivšega moža) in besedilopisca Dušana Velkavrha zmagala na Opatijskem festivalu 1975 in si s tem zagotovila sodelovanje na tekmovanju Pesem Evrovizije v Stockholmu. Na vprašanje voditeljice Lee Sirk (njen sovoditelj je bil Nejc Šmit), kako ji je po več kot 45. letih slišati Dan Ljubezni, češ, da sama svoje pesni Hvala, ne, ki jo je zapela pred dvema letoma “sploh ne more več slišati”, je Ditka Haberl odvrnila: “Pesmica je enostavna, z refrenom, ki se ponavlja in je bil zame vedno pocukran.” Ljudje so jo sicer vzeli za svojo, postala je ljudska in danes že malce iztrošena, je dodala. “Ampak meni ni segla do srca. Jaz je še danes ne morem slišati. Žal.”

Nekaj minut zatem se je v oddajo javila pevka Emilija Kokić, članica razpadle zadarske skupine Riva, ki je leta 1989 zastopala bivšo državo Jugoslavijo in v Švici zmagala s pesmijo Rock me, baby, soavtorjev Rajka Dujmića in besedilopisca Steve Cvikića. Med vsemi slovenskimi evrovizijskimi pesmimi si je Dalmatinka za najlepšo izbrala prav Dan ljubezni: “Zelo rada imam to pesem, znam jo na pamet,” je dejala Kokićeva in zapela začetek pesmi.

Ditka Haberl je Pepel in kri zapustila leta 1982 in začela s samostojno kariero, v 80. letih je postala tudi članica opernega zbora v mariborski Operi. Več kot šestindvajset let let je minilo, kar je nazadnje stala na slovenskih odrih, nazadnje je pela v hrvaški prestolnici.

 

Uredništvo