Črna Gora: Edina evropska država, ki nima okuženih s koronavirusom!

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Javno življenje se tudi na Primorskem ustavlja, razmere v živilskih trgovinah se umirjajo.

 

Včeraj je bilo v eni največjih živilskih trgovin v Kopru zelo malo kupcev. FOTO: Bralec Matteo

 

Vlada Janeza Janše je na seji širšega kriznega štaba sprejela ostre ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Poleg premierja Janše in ministrske ekipe so se seje udeležili poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik in nekateri drugi s področja stroke. Jelko Kacin, ki je bil v osamosvojitveni vladi republiški sekretar za informiranje in je med slovensko osamosvojitveno vojno vsakodnevno vodil novinarske konference, je postal uradni govorec vladnega kriznega štaba.

Ostanimo doma, ključna je samoizolacija!

Minister za obrambo, Matej Tonin je povedal, da bodo v ponedeljek zaustavili avtobusni in železniški javni promet. Enako velja za obratovanje gondol. Minister za zdravje, Tomaž Gantar pa je potrdil prvo smrtno žrtev. Včeraj je okužbi s koronavirusom podlegel 81-letni moški, oskrbovanec doma za ostarele v Metliki. Gantar je napovedal prepoved obratovanja gostinskih lokalov, kdaj naj bi ukrep stopil v veljavo, ni povedal. Poudaril pa je tudi, da je trenutno večja težava širjenje okužbe znotraj države kot pa vnos bolezni od tujcev.

Premier Janša je na twitterju sinoči sporočil: ” Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov.”

V Zasavski regiji ni okužb

V Sloveniji je bila prva okužba potrjena 4. marca, naslednji dan smo imeli 6 okuženih, dva dni kasneje 8 okužb, 7. marca 12 okuženih, 8. marca 16, dan kasneje 25, 10. marca 34, 11. marca 57 potrjenih, 12. marca že 96 okuženih, do včeraj pa skupaj 181 okužb. Okuženi so v vseh regijah, največ jih je v Osrednjeslovenski 73 in Jugovzhodni Sloveniji 42 primerov, razen v Zasavski regiji, kjer uradno ni niti ene okužbe. Največ okuženih je v starostni skupini med 30 in 49 let, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Glavno regionalno središče v Zasavski regiji je Trbovlje (na fotografiji), za njim še največja, Hrastnik in Zagorje ob Savi. FOTO: Občina Trbovlje

 

Samo v Črni Gori ni okuženih s koronavirusom

Medtem ko so predvčerajšnjim tudi na Kosovu zabeležili prva dva primera okužbe 20-letne ženske in 77-letnega moškega, je Črna Gora, ki na vzhodu meji na Kosovo, edina balkanska država, ki do današnjega dne ne beleži okužbe. A je zaprla vse vzgojno izobraževalne ustanove za najmanj 15 dni, prepovedala javna zbiranja, zaprla nekatere manjše mejne prehode, prepovedala pristajanje jaht in križark v pristanišča ter tudi obiske v zaporih. M. K. 

 

Podgorica, glavno mesto Črne Gore. FOTO: Wikipedia