Čista obala: Mišić, Strel in Pregelj od Pirana do Kopra plavali pet ur

Martin Strel, Gašpar Gašpar Mišić in Martin Pregelj na cilju. Fotografije: Okolje Piran (facebook)
Ultramaratonski plavalec Martin Strel, direktor Okolja Piran Gaspar Gašpar Misić in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj so v okviru dogodka “plavati za okolje, prijateljstvo, mir in čiste vode”, opravili napovedani naravovarstveni podvig.

Ob sedmih zjutraj so s piranske Punte skočili v morje in pet ur kasneje priplavali do Ukmarjevega trga v Kopru. Na poti jih je spremljalo plovilo, na katerem so izvajali vzorčenje mikroplastike. Ob tradicionalni čistilni akciji Čista obala, ki je danes potekala v vseh štirih istrskih občinah, so tako s plavanjem podprli prizadevanja vseh prostovoljcev ter preplavali 13-kilometrsko razdaljo.

Morda je slika naslednjega: 7 oseb, ocean in narava

Martin Strel je pred dnevi navedel, da Slovenija sodi med deset odstotkov najčistejših delov sveta. “Z Gašparjem želiva s to akcijo pomagati pri ozaveščanju ljudi, predvsem otrok v vrtcih in šolah, da je potrebno obalo ohranjati čisto. Našo deželo moramo čuvati,” je dejal.

“Gre za simbolno dejanje in hkrati poziv vsem, ki se ne zavedajo pomena čistega okolja. Tako okolje lahko ustvarimo le sami in te priložnosti ne smemo zamuditi, zato je pomembno, da ozaveščamo otroke in sodelujemo z različnimi institucijami,” pa je povedal Gašpar Gašpar Mišić.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje sedijo in na prostem

Akcijo Čista obala, ki jo koordinira Inštitut za vode RS, so prvič izpeljali leta 2008, od takrat pa je na njej sodelovalo več kot 1400 prostovoljcev.

Morda je slika naslednjega: 5 oseb, ljudje stojijo in ocean

Spletno uredništvo