Čezmejno zasledovanje tihotapcev migrantov

Ob 5 uri zjutraj so policisti PU Koper med rutinskim opravljanjem dela opazili »dve vozili znamke Mercedes Benz, z nameščenimi nemškimi začasnimi registrskimi tablicami, ki sta na regionalni cesti Lipica – Divača vozili proti Italiji.«

Zaradi suma, da navedeni vozili prevažata ilegalne migrante, sta policista zapeljala za vozili in ju začela zaustavljati z modrimi lučmi ter kratkimi zvočnimi signali. Ko sta voznika to opazila, sta pospešila hitrost in nadaljevala pot proti Italiji. Eden od njiju je celo začel z vožnjo po celotnem vozišču preprečevati, da bi ga policista prehitela in ustavila.

Ob 5:08 sta vozili prestopili državno mejo, zasledovanje pa se je nadaljevalo preko naselja Bazovica proti Trstu.

Policista sta po približno treh kilometrov, zaradi zelo velike hitrosti bežečega vozila, tega izgubila iz vidnega polja. Ko sta policista s službenim vozilom z ravnega dela vozišča pripeljala v oster levi ovinek, sta na vozišču opazila plastične dele vozila, takoj zatem, v ostrem desnem ovinku, pa desno izven vozišča ustavljeno vozilo reg. št. HN425F (D), obrnjeno v smeri vožnje. Prav tako sta opazila, da so iz zadnjega dela vozila pobegnile v bližnji gozd osebe, medtem ko sta voznik in sopotnik na prednjem sedežu ostala v vozilu.
Voznika in sopotnika sta slovenska policista do prihoda italijanskih varnostnih organov zadržala v vozilu, zatem pa sta, skupaj z italijanskim policisti, v gozdu v bližini vozila izsledila še eno osebo.

Skupaj z italijanskimi policisti so opravili varnostni pregled prijetih oseb in ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila znamke Mercedes Benz C220, reg. št. HN425F (D), 2. letni državljan Albanije. V vozilu je bil še sopotnik, državljan Turčije brez dokumentov, v bližini prijet pa je bil prav tako državljan Turčije brez dokumentov.

Razbitine ustavljenega avtomobila, foto: PU Koper

Uredništvo