Češki evropski poslanec Slovence označil za oportunistične svinje

Češki evropski poslanec Alexandr Vondra. Foto: Epa

Vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije se je danes v pismu, naslovljenem na različne evropske institucije, odzvalo na izjavo evropskega poslanca iz Češke, Alexandra Vondro, razlog pa so bila razgreta čustva zaradi nogometa. Vondra je zaradi slovenskega sodnika Damirja Skomine na tekmi praško Slavio in danskim Midtjyllandom, Slovence označil za “oportunistične svinje”. Evropski poslanci iz Slovenije od Vondre zahtevajo opravičilo za njegove besede. Pobudo za pismo je dal evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS, ki je tudi prvopodpisani pod pismom.

 

“Slavija, danes mi je res žal. Zarezal ga je slovenski sodnik. Vedno sem govoril, da so Slovenci oportunistične svinje. Samo poglejte si kako se obnašajo do turistov, ki potujejo na Hrvaško. Danes je to bilo zopet potrjeno,” je zapisal češki evropski poslanec Alexandr Vondra na svojem Twitter profilu in poskrbel za odziv vseh evropskih poslancev iz Slovenije.

Poslanci v pismu opozarjajo na posledice nacističnega nacionalizma iz prve polovice 20. stoletja, ki so leta 1938 najprej prizadele Čehe in Slovake. Ta dva evropska naroda namreč takrat nista imela podpore ostalih evropskih narodov v njunem boju za neodvisnost in svobodo. Danes je stanje, k sreči, drugačno, nadaljujejo poslanci. “Vsi smo del evropske družine. Zavzemamo se drug za drugega in pazimo drug na drugega. Za Slovence so Čehi prijatelji, ne sovražniki. Naša skupna srečanja ob pijačah, ki jih proizvajamo oboji, pivu in vinu, prinašajo številne lepe trenutke. Nasprotniki smo si zgolj v športu, kjer tekmujemo častno. Ko izgubimo, nasprotniku stisnemo roko, ker je to pošteno in športno,” so nadaljevali poslanci.

Nesprejemljivo obnašanje za evropskega poslanca
“Vaše nesramne besede na Twitterju po nogometni tekmi med FC Slavia Praga in FC Midtjylland, v katerih ste Slovence označili za “oportunistične svinje”, so nizkotne in ponižujoče, a nas ne prizadenejo. V sredo niste žalili le nas, žalili ste svoje ljudi. Čehi, kot jih poznamo mi, bi se takšnega vedenja sramovali. Upamo, da se boste zamislili nad svojimi besedami in se opravičili za to nepotrebno širjenje sovraštva. S tem boste rešili čast svojega ponosnega naroda, ki si zasluži boljše zastopanje kot ga predstavljate vi,”
 zaključujejo poslanci.

 

 

Poslanci so pismo poslali tudi predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sasolliju in vodjema politične skupine Evropskih konzervativcev in reformistov (ECR), član katere je Vondra, Ryszardu Legutki in Raffaeleju Fitti. Pod pismom so se podpisali  evropski poslanci Franc Bogovič, Romana Tomc, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Tanja Fajon, Milan Brglez, Milan Zver in Ljudmila Novak.

Sara Kovač/Nova24 TV