Bunčetova domačija počastila pisatelja Borisa Pahorja

Pahorja ob slovesnem odprtju Spominske sobe, foto: twitter.com

Danes so v Bunčetovi domačiji odprli Spominsko sobo v Trstu živečemu slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju, slovesnosti pa se je udeležil tudi Predsednik RS Borut Pahor.

Slovenski pisatelj in književnik Boris Pahor, rojen v nekdanji Avstro Ogrski leta 1913 je večino svojega življenja preživel v rojstnem mestu. Velja za enega izmed večjih slovenskih književnikov, kljub temu da je zaradi svojega ustvarjanja v Trstu in kljubovanju nekdanji komunistični oblasti širši javnosti postal poznan šele po osamosvojitvi Slovenije.

V Trstu je Pahor ustvaril večji del svojega pisateljskega repertoarja, tudi danes pri svojih zavidljivih 103-letih pa ostaja živahen sogovorec in vrelec izkušenj ter znanja.

Ob odprtju Spominske sobe je predsednik Pahor spregovoril o pisatelju in o spravi. Povedal je, da je v Ljubljani vse nared za odkritje spomenika vsem žrtvam vojnega nasilja. »S spomenikom postavljamo spomin vsem v zgodovini slovenskega naroda padlim žrtvam, ki so se borile za slovenstvo v vseh časih« je še dodal Pahor.

Sebastjan J