B’rstovska špargljada

Divji šparglji se že po videzu razlikujejo od gojenih, foto: facebook

Letos bodo v Brestovici pripravili že 13. špargljado po vrsti, na kateri bodo za pokušino razstavili lokalne jedi, lahko jih boste kupili tudi za domov, dogajanje pa bo spremljalo pestro družabno dogajanje, tako doma, kot čez mejo.

Glavna prireditev so bo pričela v nedeljo, 8. Aprila, ob 11. uri, družabne aktivnosti, kot je KOLOOSMICA, ki bo kolesarje vodila po kraških poteh, slovenskih in italijanskih, se bo začela že ob 10. uri. Pol ure kasneje bo sledil še pričetek Špargljevega pohoda, ki bo pohodnike po kraških poteh tudi vodil čez mejo, oba družabna dogodka pa se bosta zaključila na Špargljadi.

Ta bo vključevala pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, pripravljenih iz svežih divjih kraških špargljev, med katere vsekakor sodi tudi lokalna frtalja, pripravljene iz divjih špargljev, jajc in pancete. Med izkušenimi nabiralci boste lahko našli napotke za nabiranje špargljev ter pripravo špargljevih jedi, degustacijo in prodajo kmetijskih pridelkov ter zelišč.

Zgodovina

Špraglji imajo za seboj že več kot 2000 letno zgodovino, poznali so jih že stari Kitajci, najbolj razširjeni so bili v Mediteranu. Uživali so jih tako stari Egipčani, kot Grki. Rimljani pa so bili tisti prvi, ki so jih pričeli gojiti. Šparglje in njihove dobrodelne učinke na zdravje najdemo prvič opisane v Hipokratovih zapisih, kjer jih omenja kot zdravilno rastlino (400 pr. n. št.).

Vabljeni to nedeljo v Brestovico, kjer boste našli šparglje v vsaki obliki.

Sebastjan J