Britanska veleposlanica Sophie Honey bo jutri obiskala komensko Škrbino

Fakinova domačija s spominskim obeležjem

Tudi letos se bo 11. Novembra ob 11. uri v Škrbini pričela žalna slovesnost v spomin na tragično zgodbo primorskih padalcev, ki so v antifašističnem boju za slovensko zemljo padli pod rokami naših mitoloških osvoboditeljev, NOB in partizanov zaradi obtožb o vohunjenju za zahod.

Duhovni del žalne slovesnosti se bo pričel že ob 10. uri z žalno mašo v cerkvi sv. Antona v Škrbini, ob 11 uri pa se bo dogajanje preselilo pred Fakinovo domačijo. Že 21. zapored se bodo udeleženci zbrali pred spominsko ploščo, ki obeležuje eno izmed večjih tragedij sovražnosti partizanske komunistične vojske do vsega tuje-mislečega. Tako so komunisti med in po vojni odstranili predvsem slovenske fante, ki so se iz tujih bojišč izurjeni od zahodnih zaveznikov vrnili v domovino za boj proti italijanskim in nemškim okupatorjem.

Prisotne bosta nagovorila v.d. župana Valter Ščuka in britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey. Slavnostni govornik letošnje žalne slovesnosti bo sin organizatorja Kraljevega gardnega bataljona in padalcev v Egiptu, časnikar Saša Rudolf iz Trsta, ki odlično pozna omenjeno zgodovinsko dogajanje. V kulturnem delu programa bodo nastopili dijaki Jadranskega zavoda Združenega sveta iz Devina.

Spominsko obeležje

Domoljubne “sovražnike naroda” likvidiral komunizem zaradi suma vohunstva

Čeprav so bili primorski padalci, kot partizani na pravi strani zgodovine v protifašističnem boju, pa so bili ti domoljubni fantje za komunistično oblast na napačni strani političnega prepričanja. Večinoma slovenskega rodu, jih je po vojni komunistična OZNA zaradi delovanja v zahodnih obveščevalnih službah in suma vohunstva aretirala ter jih večino do konca leta 1945 ubila. Preživela jih je zgolj peščica, da zgodba tega partizanskega grozodejstva nad slovenskim narodom ni nikoli utihnila.

Zgodba primorskih padalcev je še danes, kljub mednarodni diplomatski podpori zgodovinski resnici o njihovih usodah, odrinjena na rob slovenske narodne zavesti. Saj ravno ta in podobne zgodbe vrtajo zgodovinske luknje v NOB mit o junakih in partizanskih osvoboditeljih slovenskega ozemlja in naroda, ki ga je komunistična oblast diktatorsko gradila 45 let, mit pa se ohranja še naprej tudi v samostojni Sloveniji.

Opoldansko zvonjenje škrbinske cerkve pa bo odzvanjalo z zvonjenjem, ki bo zajelo vso Veliko Britanijo, saj bodo tam zaradi časovne razlike ob 11. uri zadoneli zvonovi v spomin na stoletnico konca I. svetovne vojne.

Uredništvo