Briška poroka zaključila Dneve briških češenj

Že šesta tradicionalna Briška poroka je potekala v Vili Vipolže, foto: Ambrož Sardoč

V začetku junija smo že pisali o prazniku češenj v Goriških Brdih, včeraj pa je dogodek dosegel vrhunec s tradicionalno Briško poroko.

V idilni okolici Goriških Brd, v renesančni Vili Vipolže sta si večno zvestobo obljubila 26-letna Amadeja Komprej iz Šoštanja in 28-letni Rok Berce iz Dornberka. Izbrana sta bila med 65 pari, ki so v zakonski stan želeli v okviru zdaj že tradicionalne šeste Briške poroke.

Mladoporočenca Amadeja Komprej in Rok Berce, foto: Ambrož Sardoč

Poroka je potekala v skladu z briškimi običaji, med katere sodi tradicionalna predaja neveste ženinu z zanimivimi in hudomušnimi igricami pred briškim prtonom, uradni del poroke in zabavni program. Cerkveni del poroke je potekal v srednjeveški vasici Šmartno, v cerkvi Sv. križa v Kojskem. Poroka je bila obdana s stojnicami z briškimi izdelki za popestritev dogajanja in za poudarek domačnosti ter pristnosti.

Poljub ženina in neveste, foto: Ambrož Sardoč

Mladoporočeni par, Amadeja Komprej zaključuje magistrski študij na menedžmentu znanja v Celju, Rok Berce pa je poklicni gasilec v Novi Gorici, za oba pa je bila Briška poroka čaroben dan, saj je Rok svojo bodočo partnerko že na začetku njune zveze pripeljal na izlet v Brda.

Sebastjan J