BREŽICE: Ilegalna migranta domačinu ukradla vozilo, ga v prometni nesreči uničila, organi pregona pa, da gre za dejanje majhnega pomena!

Kraja vozila in uničenje, v primeru migrantov, je bilo dejanje "majhnega pomena", pravi brežiško tožilstvo. FOTO: facebook

BREŽICE – Imad Ihniki in Simohammed Jabani, po navedbah brežiškega okrožnega  tožilstva, ilegalna migranta iz Maroka, sta 15. oktobra 2019 v Slovenijo vstopila nezakonito in na neznani lokaciji. No, takoj po tem kaznivem dejanju sta storila naslednjega: nič hudega slutečemu domačinu Dejanu Šnebergerju sta v noči na 16. oktober z dvorišča ukradla osebni avtomobil.

 

Simohammed Jabani je vozil ukradeno vozilo. FOTO: Facebook

 

V Litiji sta potem z ukradenim avtomobilom zaradi neprilagojene hitrosti povzročila prometno nesrečo in vozilo, tako tožilstvo, “praktično uničila”.

 

Avto je bil vreden okoli tri tisoč evrov. FOTO: Facebook

 

No, medtem ko so brežiški policisti en mesec pisali kazensko ovadbo, na tožilstvo so jo podali 25. novembra 2019, sta Ihniki in Jabani, ki sta po tem, ko so ju zasačili, zaprosila za azil, čas izkoristila za beg iz ljubljanskega azilnega doma. Eden je od tam zbežal 8. novembra, drugi 9. novembra, kje sta, se ne ve.

No, zgodba ima še en komaj verjeten preobrat, državna tožilka Mateja Roguljič je dva dni pred božičem, 23. decembra 2019, ovadbo zoper Maročanov zavrgla, “ker je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon«.

 

Škodo, ki sta jo naredila migranta, bo moral lastnik kriti sam. FOTO: Facebook

 

No, četudi se ne spuščamo v obrazložitev zavržene kazenske ovadbe (oškodovanec jo je objavil na svojem facebook profilu), ki verjetno ne bi zdržala resne pravne presoje, pa je kazenski zakonik, ko gre za slovenskega državljana, diametralno nasproten. Vsak, ki bi ukradel vozilo, bi se zagovarjal zaradi kaznivega dejanja (KD) tatvine, zagrožena kazen je tri leta zapora, in še za katerega. Da bi zaradi takega dejanja, storjenega v podobnih okoliščinah, koga od državljanov oprostili, po našem vedenju v sodni praksi ni zabeleženo. Povzročeno škodo pa bi moral plačati, ali pa bi sledila izvršba.

Vir: mojepodravje.si