Bodoči direktor RTV Urbanija bo najprej uredil odnose med televizijci

Uroš Urbanija. FOTO: Nova24TV

Prvo je treba urediti odnose na RTV, saj se odnosi v nekih trenutkih zdijo že na meji sovražnosti, ne le tistih profesionalnih trenj,” je za Novo24TV povedal Uroš Urbanija, ki bo v ponedeljek zasedel položaj direktorja TV Slovenija. Urbanija se zaveda velike odgovornosti in poslanstva javnega medija, poleg ostalih zadev pa je prepričan, da se morajo najprej urediti interni odnosi.

 

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough bo na položaj direktorja Televizije Slovenija (TVS) imenoval Uroša Urbanijo, ki je dobil predhodno soglasje programskega sveta zavoda k imenovanju. Grah Whatmough in Urbanija si želita stabilnejšega delovanja nacionalne televizije, so sporočili z RTVS.

Urbanija bi najprej uredil odnose
Kar se tiče moje vizije razvoja, sem že večkrat povedal, da je najprej treba urediti odnose na RTV, saj se odnosi v nekih trenutkih zdijo že na meji sovražnosti, ne le tistih profesionalnih trenj, ki pridejo, dokler se tega ne uredi, je težko govoriti o neki viziji.” Po Urbanijevih besedah je najpomembneje, da se vsi zaposleni zavedajo, da so tam v službi javnosti in da morajo opravljati dela in naloge, tako kot so predvidene v njihovih pogodbah oziroma kot jih opredeljuje pogodba vsakega posameznika na RTV. “Temeljni so odnosi, potem pa lahko nadaljujemo tudi z razvojem same vsebinske ponudbe,” je dejal in dodal, da pa je pri tem ključen profesionalni odnos do dela, kar pomeni upoštevanje vseh novinarskih standardov, saj smo novinarji odvisni od zaupanja in vsak zdrs zmanjšuje njegovo verodostojnost.

Glede na to, da je poročanje na RTV Slovenija doslej potekalo izjemno pristransko v levo stran, nas je zanimalo tudi, kako bi novi direktor zagotovil korektnejše poročanje, ko pa je bilo to v vseh teh letih skoraj nemogoče. Odgovoril je, da je zagotavljanje profesionalnosti novinarjev naloga glavnih urednikov, da pa je treba upoštevati tudi to, da “če prihaja do nekih zdrsov in neupoštevanj oziroma namernih izigravanj novinarskih standardov, pričakujem od urednikov, da ukrepajo. V prvi vrsti, da se pogovorijo znotraj kolektiva, saj menim, da je bilo tudi doslej premalo debat, če to ne bi pomagalo, pa bi se ukrepalo.”

Slaba vest je muhast birič
Različne zgodbe naj bi mu očitali tudi iz Multimedijskega centra, ko je bil še odgovorni urednik, je povedal Urbanija in dodal, da je res v času prevzema MMC-ja dobil le dva glasa podpore, vendar je bila zgodba popolnoma drugačna ob njegovem odhodu, ko je dobil večino podpore uredništva. Nikoli ni mogel zagovarjati nekoga, ki podpira diskriminacijo in sovražni govor, spomnil pa je tudi na določene korespondence na MMC, ki so bile kasneje tudi javno objavljene med posameznimi novinarji, katerih razmišljanje je bilo: “vse tiste, ki razmišljajo drugače, bi bilo potrebno zmetati v jame”, kar je po Urbanijevih besedah nesprejemljivo in zavrženo. Poudaril je, da se je to dogajalo deset let nazaj, reakcije, kakršne dobiva danes, pa je primerjal s citatom: “Slaba vest je muhast birič“, pri čemer je dejal, da so reakcije posledica slabe vesti in dejanj iz preteklosti, ki so nesprejemljiva. Opomnil je tudi na očitke STA, da UKOM ni plačeval STA. Meni, da je pravi naslov zanje  nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, saj je on tisti, ki ni želel predložiti finančnih izkazov, čeprav je bila to njegova dolžnost.

Vir: Nova24TV.si