Bliža se nam nov vročinski val

Vročina se bo v naslednjih dneh zgolj stopnjevala

Čeprav je za poletni letni čas pričakovati visoke temperature, strokovnjaki ocenjujejo, da doživljamo eno izmed najtoplejših poletij v Evropi od leta 2003, ki je predstavljalo temperaturno anomalijo v zadnjem dvajsetletnem povprečju. Vročina pa v naslednjih dneh ne bo ponehala, ravno obratno, dnevne temperature se bodo na Primorskem povzpele tudi do 37°C.

Obeti za prihodnje dni na Primorskem

Nadpovprečno poletje

Podstrana, v bližini Splita ujeta v zubljih, foto: nytimes.com

Vroč je bil že junij, v Londonu so tako izmerili najvišje britanske temperature po letu 1976, Portugalsko so zajeli obsežni gozdni požari, kjer se je z zublji spopadalo več kot 1000 gasilcev, požari pa so zahtevali tudi 64 življenj. Dva obsežna požara sta zajela sosednjo Hrvaško in njene obale, oblasti pa so evakuirale 800 turistov. »Bili smo prestrašeni, videti je bilo, kot da je bil požar na našem pragu.« je za lokalne medije povedala svojo izkušnjo švedska turistka Karolina.
Neobičajno visoke temperature pa so beležili čez celotno Evropo, od Italije, Avstrije, Nizozemske ter celo alpske Švice. V Milanu so bile temperature kar 8°C višje od normalnega povprečja, v Alpah pa so se tudi na nadmorski višini 1000 metrov temperature povzpele na šokantnih 30°C.
Italija se letos že spopada z akutnim pomanjkanjem vode, z nadaljevanjem podobnih temperatur v prihodnjih letih pa to lahko postane vseevropski problem.

Nedavna študija je ugotovila, da bodo v prihodnje vročinski vali postali vse bolj normalen vremenski pojav, tudi če bi zajezili dvig svetovnih temperatur zgolj za 2°, kot to določa Pariški podnebni sporazum. »Prišli smo do ugotovitve, da bo do leta 2100 vročinskim valom izpostavljena polovica svetovnega prebivalstva.« je povedal avtor študije Camilo Mora.

Spopadanje z vročino

Visoke temperature vsak posameznik doživlja drugače, kljub temu pa vam svetujemo da uživate zadostne količine vode, se izogibate neposrednemu izpostavljanju sončnim žarkom posebno med 12. in 16. uro, ter se izogibate večjim fizičnim naporom.

V vročih dnevih je pomembno zadostno uživanje tekočin, foto: mashable.com

Hitra osvežitev je lahko tudi hladna prha ali domači sadni sokovi, saj sadje vsebuje številne vitamine in minerale, katere v povišanih temperaturah pospešeno izločamo iz telesa skozi potenje. Svetujemo vam tudi, da sadje hranite v hladilniku, saj tako podaljšujete njegovo življenjsko dobo, ob enem pa je tako sadje pripravljeno za vašo osvežitev.

Starejši ljudje ter otroci še težje prenašajo visoke temperature, zato vas pozivamo da poskrbite ali pomagate obema ogroženima skupinama. Posebno vas pozivamo da se v teh dneh ozrete tudi po starejših osebah, ki morda živijo same v vaši bližini, saj z akutno vročino lahko nastopijo nepredvidene  zdravstvene težave, morda pa tudi potrebujejo pomoč pri dostavi hrane in pijače na svoj dom.

Sebastjan J