Bančni uslužbenec z Obale komitentoma v štirih mesecih ukradel 50 tisoč evrov

Fotografija je simbolična. Foto: Policija

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec julija 2020 zaključili  kriminalistično  preiskavo zoper bivšega bančnega uslužbenca, ki je opravljal delo v poslovalnici banke na območju Obale. Preiskavo so kriminalisti začeli na podlagi kazenske ovadbe oškodovane banke, ki je po pritožbi bančnega komitenta ugotovila, da se v njihovi poslovalnici posluje nezakonito.

 

Pri  preiskovanju naznanjenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da si je osumljeni bančnik od avgusta 2019 do decembra 2019 iz blagajne, za katero je bil zadolžen, neupravičeno prilastil skoraj 50.000 evrov tako, da je večkrat neopazno vzel manjše zneske gotovine iz blagajne. Odtujitev gotovine je banki prikril tako, da je izdelal štiri lažna potrdila o dvigu denarja v imenu dveh »izbranih« komitentov poslovalnice banke, ki jih je podpisal sam oziroma je ponaredil njun podpis, v enem primeru pa je na potrdilo prilepil pravi podpis komitenta, ki ga je fizično izrezal iz drugega potrdila o dvigu gotovine. Ponarejena potrdila o dvigu, štiri lažne dvige gotovine »zlorabljenih« komitentov, je izvedel v času, ko teh ni bilo v poslovalnici.

Kriminalisti so ugotovili še, da je nekdanji bančnik dobro proučil varnostni sistem poslovalnice banke. Skrbno in premišljeno je proučil tudi navade komitentov  banke  in  si zato izbral dva, ki sta redko dvigovala denar. Tema je denar, v skupnem znesku skoraj 50.000 evrov, ki si ga je neupravičeno prilastil, knjižil v breme njunih bančnih računov, na podlagi štirih ponarejenih potrdil o dvigu denarja.

Banka je komitentoma vrnila denar, skupaj z obrestmi, zato je oškodovana v znesku, ki si ga je neupravičeno prilastil osumljeni.

Koprski kriminalisti so zoper goljufivega 28-letnega bančnika z Obale, podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora, zaradi ponareditve ali uničenja poslovnih listin mu grozi dve leti zapora, zaradi zlorabe osebnih podatkov pa največ tri leta ječe.

Uredništvo