Avstrija o odstranitvi ograje na meji s Hrvaško: to je nepremišljen korak

Vir: Nova24tv.si

Napovedana odstranitev ograje na meji s Hrvaško je močno odmevala v sosednji Avstriji, kjer potezo ocenjujejo kot  nepremišljen korak. 

V avstrijskem parlamentu je potekala razprava o varovanju avstrijskih meja. Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla na vrhuncu begunske krize leta 2015 in ga ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa navedli tudi vojno v Ukrajini.

Gerhard Karner, notranji minister Avstrije, je v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav razen s Slovenijo. Odstranjevanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo “odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor.”

Kot vemo, je slovenska vlada napovedala odstranitev ograje na meji s Hrvaško, kjer potekajo migrantske poti, že sama napoved pa je po mnenju strokovnjakov sprožila alarm med tihotapci in migranti na migrantski poti proti Evropi. Ni dolgo trajalo, da so zaskrbljenost izrazili tudi v sosednji Avstriji, kjer že od sredine maja poteka nadzor na slovenski meji, napovedi slovenskih oblasti pa negotovost še podaljšujejo.

Ograja nudi primerno zaščito na balkanski tihotapski poti
Policija je v prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 85 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 1671. Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo daleč največ med njimi državljanov Afganistana, ki predstavljajo dobro četrtino vseh. To je po mnenju nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa rezultat oziroma posledica tistih obljub o umiku žičnate ograje.

Ljudje se morate zavedati, da varnostno politiko, tudi politiko varovanja meja vsake države, še posebej naše, ki je na tej balkanski poti, spremlja neizmerno število tihotapcev, tistih, ki trgujejo z belim blagom, in taka najava, da bo nekdo podrl ograjo, ki je v veliki meri potrebna za to, da varuje našo južno mejo, je voda na mlin ravno tistih, ki to izvajajo,” je poudaril Hojs, ki se je ob tem skliceval na analizo učinkovitosti žičnate ograje, ki da se je izkazala za zelo dobro zaščito.

Vir: Nova24tv.si/Sara Kovač