Anketa osnovnošolke kaže, da si večina otrok ne želi vrnitve v šolske klopi

Foto: Pixabay

Rezultati precej odmevne ankete, ki jo je na družabnem omrežju Instagram izvedla ena izmed osnovnošolk, so pokazali, da si velika večina šolarjev ne želi vrniti v šolo. Sama meni, da si tega želijo predvsem starši. 

 

Starejša osnovnošolka je na Instagramu naredila anketo, na katero so odgovarjali osnovnošolci in srednješolci. Zanimalo jo je, koliko otrok se v resnici želi vrniti v šolo. 79 odstotkov jih je odgovorilo, da ne, 21 odstotkov pa, da si želijo nazaj v šolo.

Zapisala je, da kolikor ji je znano, nihče od njih ne bi šel rad v šolo. Pa ne samo zaradi tega, ker večina šole ne mara, pač pa zato, ker se bojda zavedajo, da je zdravje pomembnejše od znanja.

 

 

Se bodo šolarji in dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo, podali na ulice?

Vlada bo na današnji seji predvidoma odločala o tem, kateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 bodo po državi veljali v prihodnjem tednu. Epidemiološka slika v obalno-kraški in zasavski regiji, kjer so po štirih dneh pouka v minulem tednu šole ponovno zaprle svoja vrata, se je medtem izboljšala, kar bi lahko pomenilo, da se bodo tam šole spet odprle. STA poroča, da so zadnje dni glasne zahteve starše otrok iz obeh regij, ki tudi na protestih pozivajo k odprtju šol. Tako naj bi se po poročanju časnika Večer z ministrico za izobraževanje Simono Kustec danes sešli šolarji in dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo. Če izkupiček srečanja zanje ne bo sprejemljiv, naj bi se 9. februarja odklopili od spletnega izobraževanja in se podali na ulice.

Epidemiološko stanje v državi

Slovenija se sicer glede na število hospitaliziranih in glede na sedemdnevno število okužb trenutno nahaja v rdeči fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov. Po podatkih NIJZ sedemdnevno število okužb znaša 1218, aktivnih okužb v državi pa je nekaj več kot 17.000. Pogoj za prehod v oranžno fazo sproščanja ukrepov bo manj kot 1000 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nižja od 1000 bo morala biti sedemdnevna povprečna pojavnost okužb. Štirinajstdnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev na ravni države znaša 817, nižjo pojavnost okužb imajo v koroški, osrednjeslovenski, podravski, savinjski in primorsko-notranjski regiji. Pojavnost okužb v zadnjih sedmih dneh na ravni države znaša 405,8, pri čemer imajo nižjo pojavnost okužb od povprečja koroška, savinjska, zasavska, podravska, primorsko-notranjska in osrednjeslovenska regija, kažejo vladni podatki.

Sara Bertoncelj/Nova24 TV