Ameriški državni sekretar se je Janezu Janši zahvalil za zagotavljanje miru na kontinentu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes pogovarjal z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem J. Blinknom. Vir: Kabinet predsednika vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes pogovarjal z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem J. Blinknom. Sekretar Blinken in predsednik vlade Janša sta v pogovorih poudarila, da je treba še naprej podpirati suverenost Ukrajine in njeno ozemeljsko celovitost z močno varnostno podporo. Sogovornika sta obsodila grozodejstva ruskih sil v neizzvani in neupravičeni vojni proti Ukrajini ter poudarila, da je treba od Moskve terjati odgovornost.

Državni sekretar Blinken in predsednik vlade Janez Janša sta razpravljala tudi o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025, pri čemer je ameriški državni sekretar Blinken ponovil prepričanje Združenih držav Amerike, da je Slovenija zelo dobro usposobljena kandidatka, ki bi ob izvolitvi verodostojno prispevala k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti.

Slovenija in ZDA sta zaveznici vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov pred 30 leti. Vlada RS je Slovenijo v zahtevnih okoliščinah zadnjih dveh let trdno usmerila v severnoatlantsko in evropsko dimenzijo kot aktivna, odgovorna in dejavna članica EU in NATO.

Sekretar Blinken se je predsedniku vlade Janezu Janši zahvalil za aktivno vlogo Slovenije pri iskanju učinkovitih rešitev za pomoč Ukrajini ter zagotavljanje miru na kontinentu, predsednik vlade Janez Janša pa sekretarju Blinknu za strateško pomembno vlogo ZDA pri zagotavljanju varnosti evropskih članic NATO ter diplomatske, humanitarne in obrambne napore za pomoč Ukrajini.

Vir: Kabinet predsednika vlade