Aleš Hojs: Kljub sprejemu novega zakona o nalezljivih boleznih, bodo možnosti policije omejene

Foto: STA

Policija ne bo ravnala nezakonito, glede morebitnega sprejema novega zakona o nalezljivih boleznih, poudarja minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Možnosti po določbah v izjemnih okoliščinah sicer omogočajo zaostrovanje ukrepov, a bodo te izjemno striktne in omejene, dodaja.  Predlog zakona o nalezljivih boleznih je bil s strani Ministrstva za zdravje v javno obravnavo posredovan 21. avgusta, do konca meseca pa je čas za pripombe in predloge nanj.

 

Sodeč po predlogu zakona necepljenih otrok naj ne bi bilo mogoče vključiti v javno financiran vrtec in nekatere srednje, visoke šole ter fakultete. Prav tako gre za novo urejanje področja epidemiološkega spremljanja nalezljivih bolezni in okužb, opredeli pa se tudi vrsto karantene.

V zvezi z 48. členom predloga zakona se je do sedaj pojavilo več pomislekov, ta namreč dopušča bolj zaostrene ukrepe v primeru, če širjenja bolezni ni mogoče zajeziti, med drugim tudi možnost omejevanja zbiranja na zasebnem prostoru. Te pomisleke je Hojs komentiral ob robu slovesnosti ob 30. obletnici sestanka akterjev nastanka manevrske strukture narodne zaščite na Pristavi nad Stično in hkrati opozoril, da je predlog zakona v pristojni ministrstva za zdravje.

Poslanci so tisti, ki bodo zakon potrjevali
Obstoječa zakonodaja po besedah Hojsa omogoča, da policija v izjemnih primerih vstopa tudi v zasebne prostore. Naprimer v primeru, ko so ogrožena življenja. V času, ko je bila razglašena epidemija so ugotovili, da so nekateri izmed odlokov, ki bi morali veljati tudi v primeru zasebnih prostor, neizvedljivi. Hojs je prepričan, da bosta tokrat ministrstvo za zdravje in vlada upoštevali upravičene pripombe na zakon. Na koncu pa bodo poslanci Državnega zbora RS tisti, ki bodo zakon potrjevali. Vsebina zakona je tako na izvoljenih predstavnikih ljudstva, je poudaril.

Minister za notranje zadeve je glede določb, ki v izjemnih okoliščinah dopuščajo prepustitev vozil ali prostorov za zdravstvene potrebe, spomnil, da je bilo to potrebno v času, ko je prihajalo do osamosvajanja Slovenije. “Potrebno je bilo nekomu vzeti avtomobil, nekomu zapleniti kamion, zaradi zavarovanja naše samostojnosti, zaradi vdora agresorja.” Sprejem predlaganega zakona pa po besedah Hojsa nikakor ne bo pomenil nezakonitega delovanja policija, torej, da bi policija brez kakršnegakoli razloga kar vdrla na zasebno lastnino ali zaplenila osebna vozila. Možnosti za to bodo namreč izjemno omejene in striktne.

V svojem govoru se je Hojs osredotočil na razmere, ki trenutno vladajo na meji, kjer pristojni organi ob vikendih izdajo po več sto, tisoč ali več karantenskih odločb. Stanje ocenjuje kot dramatično, a je po poročanju STA prepričan, da so striktni ukrepi tisti, ki so pripomogli k zajezitvi števila okužb z novim koronavirusom. Hojs upa, da bo število okužb pričelo upadati.

Nina Žoher/Nova24TV