Aleksander Jančar si je sredi Portoroža omislil turistični kamp na črno

Osem mobilnih hišk ima nezakonit kamp. FOTO: Primorska24.si

PORTOROŽ – Slovenska Istra je, kot vemo iz mnogih drugih zgodb, raj za črnograditelje. Kršitelji zakona, ki spadajo med elito, praviloma ne odgovarjajo. Spomnimo le na primer črnograditeljice, okrajne sodnice Tine Benčič iz Lucije, ki si je na takrat občinskem kmetijskem zemljišču zgradila hišo, zemljišče je pred meseci kupila, a zoper nezakonito gradnjo nastalo pred 25. leti, do danes niso uvedli niti inšpekcijskega postopka. V hiši, ki jo je z leti dograjevala in še vedno ni legalizirana, mirno živi naprej.

 

Tudi to, kar si je privoščil celjski bogataš Aleksander Jančar, je posmeh pravni državi in poštenim državljanom brez primere. Sredi Portoroža si je, poleg vsega imetja, ki ga že ima, preko ene od mnogih družb, ki jih obvladuje, podjetja Eurotas turizem d.o.o., omislil luksuzni počitniški kamp na črno. Še več, nikoli ni niti prosil za gradbeno dovoljenje, pravi Upravna enota Piran. Če se v njegov grob poseg v okolje in prostor ne bi vmešal inšpektorat Ministrstva za okolje in prostor, ki je odredil ustavitev gradnje in odstranitev nezakonito postavljenega kampa, bi bilo v osmih mobilnih hiškah pred razglasitvijo epidemije ali po njej, gotovo polno turistov.

 

Aleksander Jančar. FOTO: LinkedLn

 

Luksuzni kamp bi morali odstraniti v 30. dneh

Gradbeni inšpektor Inšpektorata za okolje in prostor RS je 28. avgusta 2019 Eurotas turizmu odredil, da mora novozgrajen turistični kamp na parcelnih številkah 1828/86, 1828/79 in 1824/3, vse v katastrski občini Portorož, odstraniti v roku 30. dni po prejeti odločbi. Ker tega niso storili, je inšpektor 19.11.2019, začel postopek izvršbe, ki se lahko opravi tudi s prisilitvijo.

 

Tabla inšpektorata visi na ograji, ki obdaja črno gradnjo. FOTO: Primorska24.si

Pritožili so se

Eurotas turizem, gostinstvo in hotelirstvo, ki ima sedež na Krekovem trgu 4 v Celju, se je na odločbo pritožil, pritožbo bo obravnavalo Ministrstvo za okolje in prostor, a o njej še niso odločili. Luksuzni kamp tako na istem mestu stoji še danes, Jančarja, ki naj bi obogatel z nepremičninami, turizmom, hotelirstvom in gostinstvom, očitno zadeva ne skrbi preveč.

“Leta 2018 nismo potrebovali gradbenega dovoljenja”

“Projekt dodatnih namestitvenih kapacitet v sklopu Boutique hotela Portorose smo pričeli v letu 2018, sredi leta 2018 se je zakonodaja spremenila v ključnih elementih, in sicer najbolj očitno v kvalifikaciji objektov,” je za naš medij njihovo plat zgodbe pojasnil Aleksander Pinter, namestnik direktorja Eurotas Hotels, še enega od ducata podjetij, ki jih obvladuje Jančar. “Stara zakonodaja je objekte definirala, kot prikolice in za te objekte ni bilo potrebno gradbeno dovoljenje,” pravi Pinter in doda, da se je zakonodaja zdaj spremenila. Po novi zakonodaji se objekt kvalificira po namembnosti in po površini, ki jo zaseda, pojasnjuje, kar pomeni, da ob preprostem seštevku prekvalificirajo objekte v kamp. V podjetju težavo vidijo predvsem v tem, “da se za realizacijo tovrstnih projektov potrebuje več časa, in sicer med 2. in 3. leti, kar pomeni, da so v vmesnem času padli v zakonsko vrzel in nemilost sistema.”

 

Hiške stojijo ob Boutique hotelu Portorose. FOTO: Primorska24.si

Želijo zagotoviti nova delovna mesta

“Z ureditvijo statusa dodatnih namestitvenih enot želimo oplemenititi ponudbo, nadgraditi konkurenčnost in ne nazadnje zagotoviti stabilno poslovanje in dodatna delovna mesta, kar je v teh negotovih časih eksistencialnega pomena ter skozi vzvod turistične takse dodatno prispevati k vzdrževanju lokalne infrastrukture in promociji ožje in širše destinacije.”

Mobilne hiške so samo parkirane

Na naše vprašanje, ali nameravajo kamp odstraniti, Pinter odgovarja: “Mobilne hiške so v tem trenutku deponirane oziroma parkirane na omenjeni lokaciji, le teh ne tržimo in niso v kakršnikoli uporabi.” Drži, a pozabili so navesti, da imajo “parkirane” Adriine hiške vso zunanjo ureditev: komunalni priklopi elektrike, vode in kanalizacije z novozgrajenimi dostopnimi potmi.

Zakaj do današnjega dne niso zaprosili za gradbeno dovoljenje? “Z vsemi pristojnimi institucijami smo kooperativni in svoje aktivnosti prilagajamo, da se status reši na najbolj ugodno možen način, predvsem pa tako, da bo skladen z veljavno zakonodajo,” je sklenil namestnik direktorja.

Uredništvo