Aktivnosti PU Koper v zadnjih 48 urah

Ne mine dan, da prek slovenske meje iz Hrvaške ne vdre prek ducat migrantov. Policisti PU Koper so v zadnjih 48. urah obravnavali 44 migrantov in oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Tudi tokrat so imeli policisti opravka tako z migranti, kot tudi z njihovimi tihotapci. Slovenija pa je pridobila 5 novih azilantov, državljanov Afganistana.

Policisti so od ponedeljka, 17. 6., do torka, 18. 6. 2019 na območju PU Koper prijeli 17 ilegalnih migrantov. Pri Krvavem potoku 5 državljanov Afganistana, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Pri Sušaku 5 državljanov Irana, pri Kopru tri državljane Egipta in enega Maročana, pri Ilirski Bistrici pa tri državljane Turčije.

Na območju PU Koper so policisti od torka, 18. 6., do srede, 19. 6. 2019 obravnavali 27 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Ilirske Bistrice še obravnavajo 2 državljana Kosova in 1 državljana Turčije zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu KZ.

308. Člen Kazenskega Zakonika

(1)          Kdor nasilno prekorači državno mejo Republike Slovenije ali oborožen nezakonito vstopi na njeno ozemlje, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let ali z denarno kaznijo.

(2)          Enako se kaznuje tujec, ki nima dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji, če se na način iz prejšnjega odstavka zadržuje na njenem ozemlju ali se upre zakoniti odstranitvi z njega.

(3)          Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.

(4)          S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje uradna oseba, ki omogoči tujcu nezakonit vstop na ozemlje Republike Slovenije ali nezakonito prebivanje na njem.

Ob 17.33 so policisti v Ilirski Bistrici ustavili osebni avto Rover, italijanskih registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Kosova, v njem so bili trije državljani Turčije. V bližini so opazili še eno vozilo, srebrn Mercedes caravan, italijanskih registrskih tablic. Patrulja je peljala za njim proti Podgradu, ustavili so ga v Materiji ob 17.50. Zatem pa so sopotniki in voznik zbežali iz vozila. Policisti so prijeli voznika in enega od potnikov, oba državljana Kosova, dva potnika pa sta pobegnila.
Oba državljana Kosova (voznika, stara 47 in 54 let) sta pridržana zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja države…

Ob 22.48 so policisti na Bazoviški v Ilirski Bistrici prijeli 22 državljanov Iraka, Sirije in Jemna… Pri kontroli kombija, turških registrskih številk, je bila ugotovljena identiteta voznika, državljana Turčije, pri pregledu vozila pa, da so zadnja vrata in stranska vrata tovornega prostora zaplombirana, iz notranjosti pa se je slišal… jok. Zaradi suma, da se v tovornem vozilu nahajajo ilegalni prebežniki, je bila plomba na zadnjih vratih odstranjena. V tovornem delu je bilo 22 tujcev…, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. 59-letni državljan Turčije je bil pridržan…

Najdeno ukradeno vozilo

V  vasi  Čelje  pri  Ilirski  Bistrici  je ponoči nekdo ukradel osebni avto Lancia  Z,  modre  barve, registrskih tablic LJ 81-8CK, letnik 2002, vreden 1.700  evrov.  Vozilo  je  bilo  odpeljano  z  original ključi in prometnim dovoljenjem, v rezervoarju je bilo 1/4 goriva.

Občan nas je obvestil, da je pri Rodiku zapuščen osebni avto Lancia Z, reg.št. LJ81-8CK, ki ima v ključavnici ključe in deluje kot ukraden. Policisti so domnevo potrdili, vozilo je bilo dejansko ukradeno 16. 6. 2019 v vasi Čelje pri Ilirski Bistrici. Nadaljuje se z zbiranjem obvestil, vozilo bo vrnjeno lastniku.

Policisti so s pomočjo občana uspešno locirali ukradeno vozilo, katerega kraja ima znake uporabe za potrebe prehajanja slovenskega ozemlja proti zahodu države.

Skupaj za varnost državljank in državljanov

V uredništvu se pridružujemo pozivu slovenske policije državljankam in državljanom Slovenija, da naj bodo v tem času še posebej pazljivi glede varovanja osebne lastnine, kot so avtomobili, torbice, nahrbtniki, osebni računalniki itd.

V Izoli je nekdo vlomil v parkiran osebni avto. Iz njega je ukradel 2 nahrbtnika z različnimi stvarmi in prenosni računalnik. Ne puščajte vrednih predmetov v vozilu, še posebej pa ne puščajte torb v avtih na vidnih mestih, saj je to prava vaba za vlomilce!

Prebivalci naj bodo pazljivi tudi na varovanje svojih nepremičnin, teh ne puščajte nenadzorovano dostopnih. Vstopne točke v hiše ali objekte, kot so vrata zapirajte in po možnosti zaklepajte, če se v njihovi bližini nihče ne nahaja. Za odvrnitev nepridipravov v nočnem času pa lahko za dodatno varnost na svoje objekte namestite svetilna telesa, s senzorjem gibanja.

Posebno v času turistične sezone se predvsem tatinski kriminal zaradi lahkih tarč znatno poveča, ljudje odhajajo od doma na dopust, kar tatovi prida izkoriščajo. Jug in zahod Slovenije pa sta tudi na udaru migracijskih poti, kjer migranti predvsem v zadnjih mesecih pri prečkanju Slovenije postajajo vse bolj nasilni pri doseganju svojih ciljev. Pri tem se poslužujejo tudi kriminalnih dejanj, kot so kraje, vlomi in osebni napadi na prebivalce.

Uredništvo