Afganistanci včeraj na Hrvaškem, danes že kršili pravila v Trstu

Afganistanci med kopanjem in čiščenjem oblačil, foto: facebook

Policisti PU Koper so v zadnjih 24. Urah v Sloveniji ujeli 15 oseb, ki so ilegalno prestopile mejo med Hrvaško in Slovenijo.

Današnja akcija tržaških policistov in izjave treh prijetih Afganistancev pa dokazujejo, kako slovenska policija še vedno šepa pri varovanju slovenske meje, tako južne, kot zahodne in pri zadrževanju migrantov v Sloveniji.

Na območju PU Koper so policisti od ponedeljka, 29. 7., do 30. 7. 2019, obravnavali 15 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Sedem oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, policisti PP Ilirska Bistrica obravnavajo državljana Sirije, z urejenim statusom v Nemčiji, zaradi suma storitve kaznivega dejanja po tihotapstva.

Osebe po državljanstvih:
Egipt             8 x
Afganistan   3 x
Alžirija          1 x
Irak               1 x
Turčija          1 x
Sirija             1 x

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Afganistanci na pomolu Audace

Kljub prepovedi kopanja na pomolu, so se trije Afganistanci po domače, kot v državah tretjega sveta, najprej okopali ob pomolu, nato pa so začeli še čistiti svoja oblačila, katera so pred kopanje pometali po pomolu.

»Pravkar smo prispeli, danes je za nas prvi dan tu. Mislili smo, da je bazen.« je za medije izjavil eden izmed njih.

»Prispeli smo iz Hrvaške, odšli bomo na policijo in zaprosili za azil, da dobimo posteljo in se okrepčamo za naprej.« je dodal še drugi za italijanske medije.

Poleg policijskih enot ob pomoči vojske na južni meji, mešanih policijskih patruljah na zahodni meji z Italijo in s posebno skupino kriminalistov, ki se ukvarja s težavo tihotapljenja, Slovenija še naprej ostaja vstopno dvorišče za migrante v Avstrijo in Italijo.

Še več, očitno se migranti in njihovi tihotapci niti ne obremenjujejo s težavnostjo prehoda Slovenije, kot so to dokazali trije Afganistanci, ki so bili še včeraj na hrvaškem, danes pa so že povzročali težave v Trstu. Nihče izmed njih pa ni niti omenil kakšnih posebnih težav pri prehodu Slovenije do Italije.

Uredništvo