torek, 30 aprila, 2024
Doma Slovenija Mobilna aplikacija “Ostani zdrav” uporabnikom na voljo od sredine avgusta – Poglejte,...

Mobilna aplikacija “Ostani zdrav” uporabnikom na voljo od sredine avgusta – Poglejte, kako deluje!

Aplikacija za sledenje okužb Ostani zdrav (Vir: Vlada RS)

V sredo je bilo zabeleženih 24 novih okužb z novim korona virusom, v bolnišnici je v oskrbi 22 posameznikov, na intenzivni negi 5, odpuščen ni bil nihče. Zaradi koronavirusa je umrla ena oseba. V Sloveniji smo tako od začetka epidemije skupno zabeležili 2115 okužb in 117 smrti zaradi bolezni COVID-19. Po navedbah ministra Boštjana Koritnika bo aplikacija na voljo v sredini avgusta. Vlada Republike Slovenije pa je danes predstavila izgled in delovanje aplikacije.

V sredo je bilo opravljenih 879 testiranj na Covid-19, med katerimi je bilo ugotovljeno 24 primerov pozitivnih na koronavirus. V bolnišnici se zdravi 22 oseb, med katerimi jih je 5 na intenzivni negi. Iz bolnišnice ni bil odpuščen nihče, eden pa je podlegel posledicam bolezni, je sporočila vlada.

 

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Petra Geršaka je aplikacija “Ostani zdrav” za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom že pripravljena. Po njegovih navedbah aplikacijo, ki jo je razvilo podjetje RSteam, že testirajo usležbenci na Ministrstvu za javno upravo, skupaj z uslužbenci NIJZ. Aplikacija pa bo uporabnikom na voljo nekje do druge polovice avgusta. Za uspešno zajezitev epidemije bi po besedah sekretarja aplikacijo moralo uporabljati najmanj 60 odstotkov populacije, a so že pozitivni učinki pri 14-odstotni uporabi.  Asistent na inštitutu Jožefa Štefana in direktor podjetja RSteam Primož Cigoj je predstavil njen izgled in delovanje, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App.

Cigoj je že letos januarja razvil spletno aplikacijo CoronaLive za spremljanje statistik epidemije, ki se je hitro uveljavila kot eden najbolj zanesljivih in zaupanja vrednih virov podatkov ne le v Sloveniji, temveč tudi v svetovnem merilu. CoronaLive obiskovalcu med drugim ponuja tudi zbirni vpogled v izredno pomembno kategorijo informacij, ki jih ne najdemo povsod: število opravljenih testov na koronavirus v vsaki državi. Cigoj je povedal: “Pozdravno okno vas nagovori, kako se aplikacija uporablja, pove več o pogojih uporabe ter predstavi, kako se aktivira beleženje izpostavljenosti.” V pozdravnem oknu si bomo tako lahko prebrali vse informacije o tem, kako lahko obvarujemo sebe in druge pred koronavirusom, kako lahko vklopimo beleženje izpostavljenosti in informacijo o tem kako sama aplikacija deluje.

Aplikacija za sledenje okužb (Vir: Vlada RS)

V samo aplikaciji so opredeljene tri stopnje tveganja. Zelena označuje nizko tveganje, modra ponazarja nepoznano stanje, ko se še ne pozna znanje tveganja, rdeča barva označuje višje tveganje, torej višjo izpostavitev z okuženimi uporabniki. V kategoriji višjega tveganja so tako opredeljena tudi navodila o tem kaj storiti, če uporabnik pade v to kategorijo. Navodila tako uporabniku priporočajo, da ostane doma, vzdržuje razdaljo najmanj en meter in pol in ob znaku simptomov pokliče svojega zdravnika.

Aplikacija za sledenje okužb (Vir: Vlada RS)

V primeru, da je bil uporabnik okužen s koronavirusom, posameznik od epidemiologa prejme 10-mestno kodo, ki jo prostovoljno vnese v aplikacijo. V zaledju aplikacije bo koda potrjena, nakar bodo uporabnika prosili, če lahko prostovoljno obvesti uporabnike aplikacije, ki so bili v stiku z osebo. To bodo lahko uporabniki storili s pomočjo naključnih oddajnih kod, ki ne bodo razkrile njihove identitete. Aplikacija obveščenih uporabnikov pa bo na pametnem telefonu izračunala stopnjo tveganja okuženosti uporabnika in ga o tem obvestila.

Izgled aplikacije za sledenje okužb (Vir: Vlada RS)

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med sabo samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije bluetooth. Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži samo še čas trajanja srečanja in oddaljenost med telefonoma. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika. Naključne oddajne kode se zaradi varnosti spreminjajo vsakih 10 minut, brišejo pa se po 14 dneh.

Sara Kovač/Nova24 TV