50 odtenkov rdeče

Ideološka somišljenaka in politična nasrotnika, foto: STA

Čeprav so predsedniške volitve 2017 najprej ponudile pestro izbiro kandidatov, pa drugi krog z izbiro med Pahorjem in Šarcem bolj spominja na izbiro med podobnimi enolončnicami, kjer bomo na koncu volivci primorani pogoltniti identično brozgo, ne glede na izbrano.

Politična (ne)obremenjenost

Instagram račun je Pahorju prinesel svetovno prepoznavnost, foto: instagram

Pahor je svoje politične barve pokazal še preden je sploh zasedel stolček predsednika Vlade s predsedovanjem Socialnim Demokratom, politični naslednici nekdanje komunistične partije. Svojo tovariško držo je izkazal z ignoranco pranja ilegalne iranske milijarde dolarjev v državni NLB za čas njegovega mandata PV. Za kar je bil seveda nagrajen s funkcijo predsednika Republike Slovenije. Čeprav je Pahor ob nastopu na funkcijo skušal preseči svoje politične korenine, pa nikoli ni obelodanil imen akterjev iz ozadja, ki vse bolj obvladujejo Slovenijo. Sedaj pa kljub očitkom o njegovem sodelovanju pri ilegalnih mahinacijah državnih institucij v času pranja iranskega denarja skozi Slovenijo brezsramno naskakuje drugi mandat Predsednika Slovenije.

Šarec je že navajen izpolnjevati ukaze prvega predsednika RS, foto: kamnik.info

Marjan Šarec se na drugi strani predstavlja kot nov neodvisni obraz slovenske politike. Na kar smo v Sloveniji volivci že prevečkrat nasedli, nazadnje s trenutnim predsednikom Vlade Cerarjem, ki je takoj po zmagi s seboj iz ozadja privlekel prežvečene ”partijske kadre”, kot sta bila Mramor in Veber, oba že odstranjena z ministrskih funkcij zaradi afer.
Pa vendar naj bi bil Šarec zgolj kot Kamniški župan do sedaj politično neobremenjen? Sveži obraz v politiki? Za seboj ima že članstvo v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji, kot strumni tovariš je izpolnjeval Kučanove ukaze pri preimenovanju Kamniške knjižnice, z veseljem pa nagovori svoje volilno telo pod zastavo z rdečo zvezdo. Neodvisni kandidat in svež obraz s ”prikritim” levim političnim pedigrejem, že videno, preživeto in prežvečeno v Sloveniji.

Domača udobnost pod rdečo zvezdo, foto: kamnik.info

Kljub temu, da sta v tokratnih nedeljskih volitvah zastopana zgolj enaka kandidata iste politične opcije, pa se je potrebno za trenutek ozreti v prihodnost, vsaj tja do naslednjih parlamentarnih volitev in si vzeti čas za premislek. Če v nedeljo slavi Pahor, si lahko najverjetneje na listi za volitve v DZ obetamo Šarca z njegovo novo stranko in novega v vrsti levih predsednikov Vlade pod pretvezo novih obrazov. Če pa se v nedeljo na predsedniški stolček zavihti Šarec pa bodo neimenovani liki iz ozadja na funkciji predsednika države zopet dobili poslušnega kandidata, ki bo zvesto po tovariški liniji izpolnjeval njihove ukaze.

Sebastjan J